Tositarinoita, taruja ja jotain siltä väliltä – kitaramaestro Tuomas Wäinölä julkaisi omaelämäkerrallisen albumin

21.9.2023 09:46

Kitarataituri Tuomas Wäinölä on tullut vuosien mittaan tutuksi muun muassa erilaisista tv-ohjelmista, Marko Hietalan sekä Anssi Kelan yhtyeistä ja Raskasta joulua -kollektiivista. Vuonna 2011 puolestaan ilmestyi Wäinölän ensimmäinen soololevy Human Being.

– Se oli iso askel kohti nykyistä ”olomuotoani” muusikkona. Jo aiemmin olin tehnyt useita levyjä studiomuusikon ominaisuudessa sekä eri bändien jäsenenä, mutta Human Being oli ikioma debyyttini, Wäinölä sanoo.

Human Being oli tärkeä myös siksi, että sen jälkeisillä keikoilla opin improvisoimaan ihan eri tavalla kuin aiemmin. Soittamisen kannalta se oli siis erittäin tärkeää aikaa.

Nyt käsillä on Wäinölän toinen sooloalbumi The Return Of The Hometown Hero. Maestron kanssa levyllä soittavat esimerkiksi Anssi Nykänen, Rolf Pilve, Mikko Kosonen, Timo Kämäräinen, Mikko Sirén ja Arttu Takalo.

– Toka levy on ollut mielessä pitkään, mutta aika on ollut tiukassa. Olen taipuvainen työmaniaan, ja monenlaisia projekteja sekä kiertueita on ollut menneinä vuosina todella paljon, toteaa Wäinölä.

– Uuden soolon myötä ajatuksena oli tehdä täsmälleen sellaista instrumentaalimusiikkia kuin itse haluan. Levyltä löytyykin esimerkiksi score-musiikkia, heavya, rautalankaa, fuusiota ja akustista triomeininkiä.

Olet kertonut The Return Of The Hometown Heron konseptista seuraavaa: ”Kokonaisuus on löyhästi omaelämäkerrallinen sisältäen eri maihin, paikkoihin ja tapahtumiin pohjautuvia kappaleita.”

– Taustastoori on tosiaan sellainen, että albumin kuvitteellinen päähenkilö – mahdollisesti fiktiivinen alter egoni – on palkkasoturi, joka on reissannut ympäri maailmaa erilaisissa tehtävissä. Lopulta hän on palannut juhlittuna sankarina kotikylään. Kaverilla on kaikkea, mutta silti sisäinen tyhjyys vaivaa, sanoo Wäinölä.

– Tämä on viitekehys, jonka sisällä operoidaan, ja yksittäiset kappaleet ovat sitten tositarinoita, taruja tai jostain sieltä väliltä. Levyn kansivihkosta löytyy isompi tarina jokaiseen kappaleeseen liittyen, ja toivon mukaan nämä jutut syventävät kuulijan kokemusta.

Loppuvuosikin taitaa olla hieman kiireinen?

– Marko Hietalan toisen levyn miksaus on käynnissä, ja toimin albumilla myös tuottajana. Sitten lähden Markon kanssa kuukauden mittaiselle akustiselle rundille Etelä-Amerikkaan. Mukana kiertää myös Anneke van Giersbergen, kertoo Wäinölä.

– Marraskuussa alkaa kuukauden mittainen Raskasta joulua -kierros. Teen toki joitakin keikkoja myös oman levyni tiimoilta,
ja esiinnyn bändikavereideni ja vierailijoiden kanssa esimerkiksi Helsingin Tavastialla 19.12. Kaikenlaista muutakin, esimerkiksi elokuvamusiikin tekemistä, on tulilla!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 8/23.

Lisää luettavaa