”Transyhteisö kaipaa nyt tukeamme” – Protestilaulaja Billy Bragg päivitti vuoden 1991 hittinsä sanat vastaamaan paremmin tätä päivää

"Sexualityn sanomana on oppia kunnioittamaan erilaisuutta."
16.11.2021 13:11

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä ja poliittinen aktivisti Billy Bragg on parhaillaan käynnissä olevalla kiertueellaan esittänyt vanhaa Sexuality-hittikappalettaan vuodelta 1991 hieman muutelluin lyriikoin. Kuten NME-lehti huomauttaa, alkuperäiset sanat ”Just because you’re gay, I won’t turn you away. If you stick around, I’m sure that we can find some common ground” on nyt muutettu muotoon ”Just because you’re they, I won’t turn you away. If you stick around, I’m sure that we can find the right pronoun”.

Sexualityn sanomana on oppia kunnioittamaan erilaisuutta. Vuonna 1991 lesbo- ja homoyhteisöjä marginalisoitiin, mutta nyt kun meillä on esimerkiksi homoavioliitot, kappale vaatii päivittämistä. Tänä päivänä se on transyhteisö joka marginalisoidaan ja kaipaa nyt tukeamme”, Bragg perusteli muutosta seuraajalleen Twitterissä.

Bragg kertoo muuttamiensa lyriikoiden vuoksi joutuneensa Twitterissä monien ”sukupuolikriittisten aktivistien” silmätikuksi, minkä vuoksi hän kirjoitti myös The New Statesmaniin kolumnin, jossa selventää päätöstään muuttaa ennen homoseksuaalisuuteen viitanneet sanat koskemaan transsukupuolisuutta.

”Olen koko urani käyttänyt kappaleitani kannustamaan yleisöäni tukemaan eri tahoja kuten miesten väkivaltaisuuksien kohteeksi joutuneita naisuhreja kappaleissa Levi Stubbs’ Tears ja Valentine’s Day Is Over sekä homoyhteisöjä kappaleissa Tender Comrade sekä mainitulla Sexualitylla. Tämä kappale julkaistiin aikana, jolloin AIDS-epidemia ja Britannian 28. pykälä (homoseksuaalisuuden ”edistämisen” kouluissa kieltänyt laki) aiheuttivat moraalista paniikkia homoseksuaalisuutta vastaan. Mutta nyt 30 vuotta myöhemmin ei ole enää samaa tarvetta rohkaista yleisöä löytämään yhteistä säveltä homoyhteisön kanssa”, Bragg perustelee.

”Yhdenvertaisuuslait ovat antaneet homoille ja lesboille samat oikeudet ja suojat kuin muillekin. Mutta vaikka kehitystä on tapahtunut, on yksi marginalisoitu ryhmä, jonka legitimiteettiä kyseenalaistetaan liberaalipiireissä: transsukupuoliset naiset.”

”En ole kääntämässä homoyhteisölle selkää muuttaessani Sexualityn lyriikoita. Minä vain yksinkertaisesti päivitän ne peilaamaan sitä aikaa, jossa nyt elämme”, Bragg täsmentää.

 

Lisää luettavaa