Tuottaja ja levymoguli Art Rupe on kuollut – Avitti merkittävästi muun muassa Little Richardia, Sam Cookea ja John Lee Hookeria

Rupen perustama Specialty Records oli merkittävä tekijä rock 'n' roll -musiikin kehityksessä ja sen suosion kasvussa.
18.4.2022 12:49

Tuottaja ja Specialty Recordsin perustaja Art Rupe on kuollut. Asiasta tiedotti tuottajan perustama Arthur N. Rupe -säätiö, uutisoi The Guardian. Art Rupe, ristimänimeltään Arthur Goldberg, oli kuollessaan 104-vuotias.

Rupe sai musiikkikipinän nuorena baptistikirkossa kuulemistaan lauluesityksistä. Hän oli 1940-luvulla mukana perustamassa Juke Box Recordsia, mutta erkani pian yhteistyökumppaneistaan pistäen pystyyn oman levymerkkinsä Specialty Recordsin vuonna 1946. Specialty erikoistui rhythm and bluesiin, gospeliin sekä julkaisi ensimmäisiä rock ’n’ roll -julkaisuja auttaen monia tulevia legendoja näiden uran alkutaipaleella. Yksi Specialty Recordsin suurimmista artisteista oli Little Richard, jonka läpimurtohitti Tutti Frutti ilmestyi levy-yhtiön kautta vuonna 1955.

”Little Richardin äänessä oli jotain, josta pidin. Mutta se oli jotenkin yliampuva. Ajattelin kuitenkin, että annetaan kaverille mahdollisuus – ehkä saamme hänet laulamaan kuin BB King”, Rupe muistelee Little Richardin kiinnittämistä ja muistaa Richardin todellisen äänen löytyneen, kun tämä pääsi pianon ääreen.

”Siihen asti Bumps (tuottaja Robert Blackwell) piti Little Richardia ainoastaan laulajana. Mutta hänen soittonsa yhdistettynä hänen lauluunsa nosti tasoa ylöspäin.”

Little Richardin lisäksi Specialty Recordsin rosteriin kuuluivat muun muassa Sam Cooke, John Lee Hooker, Guitar Slim, Percy Mayfield ja Lloyd Price. Rupe myi Specialty Recordsin Fantasy Recordsille vuonna 1991 ja nykyisin se on osa Concord Music Groupia.

Lisää luettavaa