Uhattu musiikkiala muistuttaa ahdingostaan somekampanjalla – ”Jokaisella suomalaisella on oltava mahdollisuus ja oikeus musiikkiin myös vuonna 2021”

Yli 30 000 henkeä työllistävän alan toimintaedellytykset ovat olleet pysähdyksissä pian jo lähes vuoden.
14.12.2020 14:49

Maan eturivin muusikot ja muut alan ammattilaiset sekä järjestöt ja toimijat muistuttavat pahasti nurkkaan ajetun toimialan ahdingosta tänään käynnistyneellä Oikeus musiikkiin -somekampanjalla.

”Kotimaiset klubi- ja konserttijärjestäjät, festivaalit, kulttuuritalot, ohjelmatoimistot, managerit, järjestöt ja elävän musiikin ammattilaiset muistuttavat, että koronakriisissä musiikki on tärkeämpää kuin koskaan. Se sanoittaa tunteitamme, edistää hyvinvointiamme ja synnyttää yhteisöllisyyttä. Musiikki on kasvava toimiala, joka työllistää yli 30 000 ammattilaista. Heidän työnsä mahdollistaa kokemuksemme, lempibiisimme ja yhteiset hetkemme. Jokaisella heistä on oikeus tehdä työtään”, kirjoittaa esimerkiksi musiikkitapahtumien edunvalvontajärjestö LiveFIN.

”Musiikkiala on uhattuna. Alan toimintaedellytykset ovat olleet pian vuoden lähes pysähdyksissä. Jotta selviämme, musiikkialan toimintaedellytykset on taattava riittävällä tuella ja rohkealla suunnitelmalla elpymisestä. Me osaamme ja voimme järjestää tapahtumia turvallisesti ja vastuullisesti. Sillä jokaisella suomalaisella on oltava mahdollisuus ja oikeus musiikkiin – myös vuonna 2021.”

Oikeus musiikkiin -kampanjan työryhmässä ovat olleet mukana Paula Vesala sekä managerit Carla Ahonius ja Peppi Puljujärvi sekä Markus Nordenstreng Suomen Musiikintekijöistä, LiveFINin Jenna Lahtinen, Muusikkojen liiton Ahti Vänttinen, Vappu Aura Teostosta sekä Music Finlandin Kaisa Rönkkö.

”Ei ole tarkoitus syyllistää tai kilpailla kurjuudella, mutta onhan se kauheaa, kun niin monet ovat jääneet musiikkialalla ilman työtä jo yhdeksän kuukauden ajan pandemian vuoksi. Musiikki on työ yli 30 000 suomalaiselle ja meistä valtaosa on nyt vaarassa menettää elinkeinonsa”, Paula Vesala kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Pandemian aikana osataan järjestää konsertteja turvallisesti. Musasektoriin pitää luottaa. Ei pidä hädissään sulkea meidän työmme mahdollisuuksia. Nyt on tullut liikaa sulkuja lyhyellä varoitusajalla tavalla, josta ei ole voinut neuvotella.”

Kampanjaan voi osallistua sosiaalisessa mediassa hashtagilla #oikeusmusiikkiin ja jakamalla esimerkiksi alla olevien tahojenkin jakamia kampanjaan liittyviä kuvia.

Lisää luettavaa