Uhrilampaat-elokuvasta tutun kulttihitin tehnyt Q Lazzarus on kuollut

Laulaja katosi julkisuudesta 1990-luvun puolivälissä.
22.8.2022 22:23

Laulaja Diane Luckey, joka tunnettiin myös taiteilijanimellä Q Lazzarus, menehtyi 19. heinäkuuta, käy ilmi Asbury Park Pressissä julkaistussa kuolinilmoituksessa. Laulajan menehtymisen vahvisti Rolling Stone -lehdelle tämän läheinen ystävä Eva Aridjis, joka oli työstämässä Luckeysta dokumenttia. Luckey oli kuollessaan 61-vuotias.

Luckey aloitti musiikkiuransa 1980-luvulla Q Lazzarus and the Resurrection -yhtyeessä. Laulaja ja hänen yhtyeensä eivät saaneet jalkaansa millään levy-yhtiöiden ovien väliin, mutta kun elokuvaohjaaja Jonathan Demme tuli taksinkuljettajana työskennelleen Luckeyn kyytiin ja tämä kuuli autossa soineen yhtyeen demon, otti Demme heidän Candle Goes Away -kappaleensa mukaan vuoden 1986 Vaarallinen tyttöystävä (Something Wild) -elokuvaansa.

Demmen ja Q Lazzaruksen yhteistyö jatkui vuonna 1988, kun Demme otti tuolloin julkaistun Goodbye Horses -kappaleen mukaan Gangsterin heila (Married to the Mob) -elokuvaansa. Samainen kappale nousi kuitenkin kulttisuosioon Demmen seuraavan elokuvan, vuonna 1991 ilmestyneen Uhrilampaat (The Silence of the Lambs) -klassikon myötä, kun elokuvan pahis Buffalo Bill tanssi kyseisen kappaleen tahtiin ikonisessa kohtauksessa.

Q Lazzarus oli mukana vielä vuonna 1993 ilmestyneessä Demmen ohjaamassa Philadelphia-elokuvassa Talking Heads -coverilla Heaven, mutta vuonna 1996 Q Lazzarus and the Resurrection hajosi ja Luckey katosi julkisuudesta kokonaan.

”Q:lla oli elämänjano, jota ei voinut tukahduttaa. Se oli todella elinvoimainen ja säteilevä. Vaikka hän elämänsä olikin kovaa, hän ei horjunut. Päin vastoin, hän oli täynnä intoa, intohimoa ja huumoria. Hänellä oli myös paljon suunnitelmia: tarkoituksemme oli järjestää ’comeback-keikka’ muutamien hänen alkuperäisten bänditoveriensa kanssa”, Aridjis totesi Rolling Stone -lehdelle.

Aridjis kertoi Rolling Stonelle kunnioittavansa ystävänsä muistoa tekemällä Goodbye Horses: The Many Lives of Q Lazzarus -dokumentin loppuun ja julkaisemalla sen todennäköisesti joskus ensi vuoden aikana. Elokuva tulee sisältämään runsaasti ennen julkaisematonta musiikkia, jota Luckey työsti viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

”Läheisenä ystävänä on sydäntäsärkevää tietää, etten näe häntä enää koskaan. Olen murtunut hänen perheensä puolesta. Q:n sielu oli todella ainutlaatuinen ja korvaamaton. Yhteistyökumppaninaan olen nyt enemmän kuin päättäväinen saadakseni kerrottua maailmalle hänen uskomattoman tarinansa. Elokuva ei tule päättymään hänen comeback-keikkaansa, mutta olen iloinen, että maailma tulee kuulemaan hänen tarinansa hänen omien sanojen ja musiikin kautta ja olen kiitollinen, että hän uskoi tämän tehtävän minun hoidettavakseni.”

Lisää luettavaa