”Unelma oli ohi ja kaikki oli mennyttä” – Jimmy Page muistelee John Bonhamin kuolemaa ja Led Zeppelinin loppua

Globe Photos/Mediapunch/Shutterstock/All Over Press

Led Zeppelin -kitaristi Jimmy Page on muistellut menneitä GQ:n laajassa haastattelussa.

Bravewords on poiminut jutusta otteen, jossa Page puhuu rumpali John Bonhamin kuolemasta ja sitä seuranneista toivottomuuden tunteista.

”Se oli kuin hoippuisi korvat soiden karkuun valtavan räjähdyksen aiheuttamaa tyhjiötä”, mies kuvailee. ”Löysin itseni kadunkulmasta tarraamasta elämäni viimeiseen 12 vuoteen pala kurkussa ja kyynel silmäkulmassa ilman tietoa minne mennä. Se oli kummallinen kokemus, sillä tiesin, että unelma oli ohi ja kaikki oli mennyttä. Se oli enää pelkkä muisto.”

Page valottaa haastattelussa myös visioitaan Led Zeppelinin suhteen.

”Yksi merkittävimmistä asioista oli se, että minulla oli paljon niin omaa kuin bändeistä kerättyä kokemusta, erityisesti The Yardbirds -ajoilta”, Page sanoo. ”Robert Plant ja John Bonham olivat vähän meitä nuorempia. Mutta koska meillä oli aikaa treenata, keksimme nopeasti miltä bändin tulisi kuulostaa. Teimme myös pienen kiertueen, minkä Yardbirds olisi tehnyt mikäli se ei olisi hajonnut. Pystyimme siis lähtemään tien päälle ja näyttämään mitä halusimme äänittää. Se antoi meille rutkasti itseluottamusta ensimmäisiin äänityssessioihin, sillä materiaali oli jo testattu ja toimivaksi todettu. Siksi albumi saatiin tehtyä todella nopeasti.”

”Minulla oli kokonainen korvin kuultava visio siitä, mitä yritin sillä saavuttaa, sillä kun olimme soittaneet The Yardbirdsin kanssa Amerikassa, sain tuntuman sikäläisestä skenestä”, Page jatkaa. ”FM radion edistyksen myötä alettiin soittamaan enemmän albumiraitoja, ja näin mihin se kaikki oli johtamassa. He eivät vielä soittaneet kokonaisia albumeja, mutta ajattelin, että vielä he tulevat niin tekemään. Tähtäsin albumimarkkinoille ja ajattelin, että jos sinulla oli jotain tarpeeksi kiinnostavaa, että yksi raita johdattaisi seuraavaan, ilman että kaikilla kappaleilla ole samanlainen viba, mikäli tarjolla olisi tarpeeksi monimuotoisuutta erityyppisillä kitaroilla… sitä halusin esitellä ensimmäisellä levyllä. Halusin kaikkien tuntevan, että he pystyisivät keksimään itsensä uudelleen ja soittamaan paremmin kuin koskaan, ja niinhän siinä sitten kävikin. Se oli alku.”

”Minä todella tiesin, mitä yritin tehdä jokaisella levyllä ja oli tärkeää, että ne olivat aina erilaisia kuin edeltäjänsä”, Page summaa. ”Meillä oli käytäntö, että emme julkaise singlejä, joten emme koskaan stressanneet sellaisen äänittämisestä.”