Useat naiset ovat esittäneet Anti-Flagin keulahahmosta hyväksikäyttösyytöksiä – Vanhimmat tapaukset ajoittuvat 1990-luvulle

Eräs uhreista sanoo olleensa tapahtuma-aikaan vasta 12-vuotias.
6.9.2023 10:20

Heinäkuussa julkaistiin seksuaalisen hyväksikäytön uhrien tarinoita kertovan Enough -podcast-sarjan jakso, jossa Kristina Sarhadi kertoi tulleensa erään ”tunnetun poliittisen punkyhtyeen laulajan” raiskaamaksi. Nettisalapoliisit yhdistivät Sarhadin kertomuksen nopeasti Anti-Flag -yhtyeen Justin Saneen ja Sarhadi on myös itse vahvistanut puhuneensa juurikin Sanesta.

Sarhadin tuotua asian julkisuuteen ovat useat muutkin naiset esittäneet laulajasta vastaavia raskaita syytöksiä. Rolling Stone -lehti julkaisi aiheesta pitkän artikkelin, jossa 12 naista kertoo omista kokemuksistaan. Kertomusten mukaan Sanen toiminta on ollut systemaattista ja varhaisimmat hyväksikäyttötapaukset ovat sattuneet jo 1990-luvulla, viimeisin vuonna 2020. Eräs uhreista sanoo olleensa tapahtuma-aikaan vasta 12-vuotias (nyt 50-vuotias laulaja oli tuolloin itse teini-ikäinen). Monet uhreista kertoivat Sanen käyttäytyneen myös väkivaltaisesti eikä seksuaalinen kanssakäyminen tapahtunut molempien osapuolten suostumuksella.

Enough-podcastin tultua julki yhtye sulki kaikki some-kanavansa ja ilmoitti bändin lopettavan toimintansa. Sane ja muu yhtye julkaisivat myöhemmin aiheesta myös erilliset tiedotteet: Sane kiisti hänestä esitetyt syytökset kun taas muu yhtye kertoi ottavansa syytökset erittäin vakavasti, vaikka eivät ole koskaan nähneet Sanen kohtelevan fanejaan huonosti tai olleen väkivaltainen naisia kohtaan. Rolling Stonen raportissa jotkut uhreista kuitenkin sanovat bändin olleen tietoinen Sanen touhuista.

”He tiesivät kyllä, miten nuoria [uhrit] olivat. [Sane] ylitti toistuvasti hyvin selkeän rajan, minkä olisi pitänyt saada kaikkien hälytyskellot soimaan”, eräs syytöksiä esittäneistä uhreista totesi.

Sane tai Sanen edustajat eivät reagoineet Rolling Stonen kommenttipyyntöön. Bändin muut jäsenet kommentoivat lehdelle seuraavasti:

”Luotimme siihen, että kaikki bändiin jollain tavalla liittyvät pitävät yllä turvallista ja kunnioittavaa ilmapiiriä. Tieto siitä, että hyväksikäyttäjät voivat olla missä tahansa, vahvistaa entuudestaan sitä, miten tärkeää näitä tapauksia kokeneiden on tulla esiin ja kertoa tarinansa. Lisäksi olemme vahvasti sitä mieltä, että kaikkien saalistajien täytyy sovittaa tekonsa ja saattaa niistä vastuuseen.”

Lisää luettavaa