Uusi säätiö tukee ”marginaalipaskaa” Perttu Häkkisen hengessä – ”Haluamme tukea asioita, jotka olivat lähellä Häkkisen sydäntä”

Perttu Häkkisen Säätiö ry. tukee omaehtoista taidetta ja tutkimusta apurahoin, stipendein ja palkinnoin.

Viime elokuussa menehtyneen muusikko, toimittaja ja radiojuontaja Perttu Häkkisen – joka olisi täyttänyt tällä päivämäärällä 40 vuotta – muistoa kunnioittamaan on syntymässä uusi Perttu Häkkisen Säätiö ry., jonka tehtävänä on tukea ”marginaalipaskaa” eli omaehtoista taidetta ja tutkimusta. Säätiö jakaa apurahoja, stipendejä ja palkintoja edesmenneen muusikon hengessä.

”Suomalaiset säätiöt tukevat vuosittain suurilla summilla suomalaista tiedettä, taidetta ja kulttuuria, mutta selvityksemme mukaan maastamme puuttuu säätiö, joka keskittyisi alakulttuureihin ja marginaaleihin. Perttu Häkkisen Säätiö eroaa muista myös siinä, ettei siltä haeta apurahoja, vaan myönnämme niitä itse kerran tai pari vuodessa. Häkkinen tunsi valtavan määrän ihmisiä, jotka toimivat valtavirtakulttuurin ulkopuolella. Olemme keränneet näistä ihmisistä asiantuntijaverkoston, jonka ansiosta tiedämme, millaisia kiinnostavia projekteja on käynnissä tieteen, taiteen ja kulttuurin parissa”, hallituksen varapuheenjohtaja, toimittaja ja Häkkisen työpari Panu Hietaneva avaa.

”Haluamme tukea asioita, jotka olivat lähellä Perttu Häkkisen sydäntä: muun muassa salatieteiden ja uskontojen tutkimusta, undergroundkulttuuria, ITE-kirjallisuutta, valtavirrasta poikkeavaa kuvataidetta, omaperäistä tutkimustyötä ja marginaalisia kulttuuri-ilmiöitä, joiden tekijät saavat harvoin apurahoja.”

Säätiön apurahoille ei siis ole olemassa varsinaista hakua, mutta omista tekemisistään kannattaa pitää meteliä, toteaa tuottaja ja hallituksen puheenjohtaja Heidi Laaksonen.

”Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tahi kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi digannut, niin lähesty meitä!”, Laaksonen kannustaa.

”Säätiö on avoin kaikille yhteistyökuvioille, jotka sopivat pirtaamme eli tähtäävät suomalaisen marginaalikulttuurin tukemiseen. Lisäksi tavallinen kaduntallaaja voi tukea säätiön toimintaa osallistumalla tapahtumiin, joita järjestämme. Kerromme niistä lisää sitten, kun tähdet ovat oikeassa asennossa.”

Perttu Häkkisen Säätiön perustamiskirja jätetään tänään Patentti- ja rekisterihallitukseen. Lisätietoja säätiöstä löydät virallisilta verkkosivuilta tai esimerkiksi Facebookista.