Vain naisille, trans- ja muunsukupuolisille suunnattu ruotsalaisfestivaali syyllistyi sukupuolisyrjintään, totesi tasa-arvovaltuutettu

Statement-festivaalin promootio ja lausunnot katsottiin syrjiväksi.
20.12.2018 15:17

Elo-syyskuun taitteessa Göteborgissa ensimmäistä kertaa järjestetty, ainoastaan naisille, transsukupuolisille ja muunsukupuolisille tarkoitettu Statement-festivaali syyllistyi sukupuolisyrjintään tapahtumansa mainostuksessa sekä järjestäjien ennen festivaalia netissä ja sosiaalisessa mediassa julkaisemissa kirjoituksissa, päätti Ruotsin tasa-arvovaltuutettu. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian -lehti.

Tasa-arvovaltuutettu täsmensi, ettei itse tapahtumassa todettu tapahtuneen syrjintää eikä heillä ole todisteita, että ketään olisi esimerkiksi käännytetty porteilta. Niinpä tapahtumajärjestäjille ei koidu julkilausuman lisäksi enempiä sanktioita.

Koomikko Emma Knyckare perusti 5 000 kävijää keränneen Statement-festivaalin sen jälkeen, ruotsalaisfestivaaleilla todettiin useita seksuaalisia häirintätapauksia – esimerkiksi vuoden 2017 kantrimusiikkifestivaali Bråvallassa raportoitiin neljä raiskausta ja 23 seksuaalista hyväksikäyttöä, minkä johdosta koko festivaali peruttiin tältä vuodelta. Statement-festivaalin kuvailtiin olevan ”turva-alue niille, jotka haluavat nauttia festivaaleista ilman pelkoa oman koskemattomuutensa vuoksi”. Festivaalin kerrottiin olevan ainoastaan naisille ja muunsukupuolisille tarkoitettu niin kauan, kunnes ”kaikki miehet oppivat käyttäytymään”.

”On surullista, että 5 000 naisen, muun- ja transsukupuolisen elämän mullistaneet festivaalit saivat muutaman CIS-miehen vetämään herneet totaalisesti nenäänsä. Festivaalin suosio osoittaa juuri sen, miksi tämä on todellakin tarpeen eikä valtuutetun tuomio muuta tätä faktaa. Emme kommentoi päätöstä muulla tavoin, meillä on kiire muuttaa maailmaa”, festivaalijärjestäjät kommentoivat aihetta Facebook-sivuillaan.

”Totta kai me uskomme, että seksuaalinen hyväksikäyttö on varsinkin festivaaleilla iso ongelma ja sitä mekin pyrimme korjaamaan. Se ei kuitenkaan saa tapahtua sillä tavalla, että se rikkoo lakeja – mitä heidän kirjoittelunsa mediassa ja sivuillaan teki”, syrjintäasiamiehen tiedotusyksiköstä kommentoidaan.

Lisää luettavaa