Vanhoilla päivillään hevibändin laulajaksi ryhtynyt ”death metal -mummo” on kuollut 99-vuotiaana

Inge Ginsberg esiintyi bändeineen muun muassa Sveitsin Talent-ohjelmassa ollessaan 94-vuotias.

Vuonna 2016  Sveitsin Talent-ohjelmassa nähtiin esitys, joka painui monien mieleen ja on sittemmin jäänyt elämään myös internetiin. Lavalle asteli nimittäin 94-vuotias Inge Ginsberg heavy metal -yhtyeensä kanssa. Luit oikein, heavy metal -yhtyeensä kanssa. ”Death metal -mummon” esitys noteerattiin myös maailmalla ja The New York Times teki Ginsbergistä, joka TritoneKings-yhtyeineen haki kahdesti myös Sveitsin Euroviisuedustajaksi, lyhyen dokumentin vuonna 2018.

Nyt New York Times uutisoi Ginsbergin nukkuneen pois 20. heinäkuuta. Hän oli kuollessaan 99-vuotias. Suru-uutisen on vahvistanut Ginsbergin läheinen ystävä ja bänditoveri Pedro da Silva. Da Silvan mukaan Ginsberg oli saanut koronatartunnan keväällä 2020 hoitokodissa Zürichissä. Ginsberg menehtyi lopulta sydämen petettyä, mutta da Silva arvelee eristäytymisen vaikuttaneen myös asiaan.

”Olemme varmoja, että hän menehtyi tylsyyteen, yksinäisyyteen ja masennukseen”, da Silva kommentoi.

Ginsberg, ristimänimeltään Ingeborg Neufeld, syntyi Wienissä vuonna 1922 ja joutui lapsena perheineen natsien vainojen kohteeksi. Kun toinen maailmansota puhkesi, natsit pidättivät Ingen isän ja lähettivät tämän keskitysleirille, josta tämä kuitenkin pääsi pakenemaan lahjomalla upseereja. Sillä välin Ingen äiti pakeni Sveitsiin yhdessä Ingen, tämän Hans-veljen sekä Ingen poikaystävän, tulevan aviomiehen Otto Kollmanin kanssa. Sveitsissä ollessaan Ginsberg pyöritti huvilaa Luganossa ja toimi samalla Amerikan tiedustelupalvelun vakoojana.

Sodan jälkeen Ginsberg ja miehensä Kollman päätyivät Hollywoodin, jossa tämä työskentelivät lauluntekijöinä. Vuonna 1956 pariskunta erosi ja Ginsberg palasi Eurooppaan, jossa hän työskenteli toimittajana ja kirjoitti muistelmat vakooja-ajoistaan sekä runoja. Vuonna 1960 hän meni naimisiin luksushotellia pyörittäneet Hans Krugerin kanssa, mutta pari erosi vuonna 1972. Samana vuonna hän meni naimisiin Kurt Ginsbergin kanssa.

Vanhoilla päivillään tämä tapasi Pedro da Silvan sekä tämän vaimon, jolle Ginsberg vuonna 2014 lausui runojaan, jossa ”madot syövät ihmisen lihan tämän kuoltua”. Tästä syntyi idea hevibändin perustamisesta ja 92-vuotiaasta Ginsbergista tuli yhtyeen laulaja ja sanoittaja. Ginsberg käsitteli lyriikoissaan muun muassa holokaustia, ilmastonmuutosta ja mielenterveysongelmia.

”Amerikkalaisessa ja jopa eurooppalaisessa kulttuurissa vanhat ihmiset laitetaan syrjään. Kaikille täytyy antaa tilaisuus tulla kuulluksi”, Ginsberg toteaa New York Times -lehden dokumentissa.

”Kaikissa lauluissani on sanoma: älä tuhoa sitä, mitä et voi korvata ja kuolemalta ei voi välttyä, joten naura sille.”

Maailma tarvitsee ehdottomasti lisää Ingen kaltaisia ihmisiä. Lepää rauhassa, death metal -mummo.