Viikate lauttailee Kymijoella Dallapén ja Dismemberin tahtiin

26.6.2013 12:14

Finnvoxin studiolla Helsingissä nähtiin juhannuksen jälkeisenä maanantai-iltana helpottuneita miehiä. Leveimmin taisi hymyillä laulajakitaristi Kaarle Viikate, joka sai käsiinsä masteroidun Kymijoen lautturit -albumin ja Tervaskanto-singlen. Ensin mainittu 40-minuuttinen ilmestyy 6. syyskuuta cd-, lp, mc- ja digi-versioina ja jälkimmäinen taas saapuu markkinoille 9. elokuuta.

– C-kasettien painaminen on tänä päivänä hieman haastavaa. Mutta luvattu mikä luvattu, Kaarle hymyili.

Oliko kymmenennelle albumillenne muita nimivaihtoehtoja kuin Kymijoen lautturit?

– Tietenkin X, mutta eräs toinen suomalaisorkesteri meni käyttämään sitä äskettäin. Ja kumi- ja nahkahousut taisivat olla Kouvolasta muutenkin lopussa. Mietimme myös Myrkynvihreää-otsikkoa, mutta pitkäsoittoon liittyvät promokuvasessiot Korian sillan alla ja Kymijoen rannalla painoivat puntarin kotiseuturakkauden puolelle, Kaarle huomauttaa.

Soundin ennakkokuuntelun perusteella Viikate on osunut kymppipaikassa komeasti tikkataulun isonumeroiselle alueelle. Äänimaailmaltaan albumi on V-historian selvästi jämäkin, erottelevin ja mausteisin. Musiikillisesti kappalevalikoima liikkuu Kaarlen sanoin ”Dallapésta Dismemberiin” eikä muusikko suinkaan ammu harhaan. Kyllä, kokonaisuus etenee varmoin askelin Melrosesta Metrotyttöihin.

– Paketin nivoi yhteen kanttori Tšaikoskinen (Ervo Viikate). Mies kantoi niin komeaa panostusta tähän räjäytystyömaahan muun muassa kahden instrumentaalin ja jousisovitusten myötä, ettei meillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä onnistuneimman kuuloinen V-kokonaisuus tähän mennessä.

Seuraava singlelohkaisu Tervaskanto on kaihoisa Viikate-hitti, jonka päähenkilö viihdyttää itseään seuraavasti: ”Tervaskannosta vuolen minä pieniä lastuja, pieniä ohuita lastuja vuolen tervaskannosta”. Eihän siinä lopulta kovinkaan hyvin käy. Tämän numeron avainlauseisiin kuuluu myös vähintäänkin hymyilyttävä lohkaisu ”tuulikello hiljaa soittaa yössä tritonusta”.

– Uskokaa tai älkää, mutta tällä kerralla kaikki pitkäsoiton biisit nousivat varsin kevyesti karsintarajan yli kisakoneeseen. Tästä on hyvä lähteä kohti syksyn koleutta ja joulun valmisteluja, Kaarle päättää.

Kymijoen lautturit:

1. Minä kuorsaan verta 3:41
2. Uusi syksy 4:09
3. Hopeisen kuun sirppi 4:15
4. Kuningas Kaiho 4:04
5. Tervaskanto 3:37
6. Oi pimeys 4:04
7. Interludi betonus -instr- 0:52
8. Pakkasapostolit 5:33
9. Tuonen lehtolapset 3:22
10. Myrkynvihreää 4:51
11. Kymijoen lautturit -instr- 2:00

Lisää luettavaa