Vito Brattasta olisi voinut tulla Kissin kitaristi ellei mies olisi haistatellut Gene Simmonsille ja Paul Stanleylle päin naamaa

20.9.2023 11:19

Nyt kertoo Ultimate Classic Rock kiinnostavia (ja jokseenkin hupaisia) asioita hard rockin menneiltä vuosikymmeniltä. Onko muusikko nimeltä Vito Bratta tuttu? Kaveri nousi maineeseen 1980-luvulla White Lion -yhtyeen kitarasankarina, mutta herran matkan varrelle osui useampikin risteyskohta, joissa tie olisi voinut viedä aivan erilaiseen urakehitykseen. Bratta oli ehdolla sekä Ozzy Osbournen että Kissin kitaristiksi, mutta kummassakin tapauksessa katsottiin loppujen lopuksi parhaaksi, että osapuolet pysyivät erossa toisistaan.

Ozzyn kohdalla tie nousi tiettävästi pystyyn, kun maestron soolotuotanto ei ollut Brattalle yhtä tuttua kuin Black Sabbathin musiikki. Sharon Osbourne otti jo Brattaan yhteyttä ja pyysi tätä koesoittoon, mutta kun Ozzy-kappaleet eivät liiemmin soittaneet kelloja, puhelu katkesi äkisti eikä aiheeseen enää palattu. Kissin kohdalla tilanne äityi jo verbaaliseksi nokkapokaksi.

Brattaa harkittiin Ace Frehleyn korvaajaksi tämän poistuttua Kissin miehistöstä 1980-luvun alussa. Paul Stanley ja Gene Simmons kävivät katsomassa Brattan taiturointia keikalla, ja näkemästään pitänyt kaksikko ryhtyi kitaristin kanssa juttusille. Pari asiaa piti kuitenkin selvittää: ensinnäkin Brattan täytyisi alkaa soittaa Gibson Les Paulilla Frehleyn tapaan.

”En oikein nähnyt itseäni siinä”, Bratta sanoi Ultimate Classic Rockin mukaan.

”Mutta harkitsin suostumista, koska olin jo tehnyt kokeiluja Les Paulilla. Sitten he kysyivät nimeäni ja sanoivat: ’Nimesi on liian etninen, voisitko harkita sen vaihtamista?’ Vastasin vain, että ’voisitteko te harkita vaikka käteen vetämistä?’ Ei minulla ollut aikomustakaan vaihtaa nimeäni. Siis oikeasti, Gene Simmonsko ei muka ole etninen nimi. Älkää nyt viitsikö.”

Miten mahtavat herrat Simmons ja Stanley muistaa tämän kohtaamisen, mene ja tiedä. Sekä Bratta että Kiss menestyivät kuitenkin varsin mallikkaasti tahollaan, joten ehkä parempi näin. Siinä vähän Brattan työskentelyä muistutukseksi:

Lisää luettavaa