Vodkavalmistajan kanssa riitoihin ajautuneen Ghostin edustaja kommentoi kohua: ”Kyseessä on normikäytäntö”

Raportoimme äskettäin ruotsalaisen Ghost-yhtyeen ja brittiläisen vodkavalmistajan välisestä kiperästä riitatilanteesta. Juomayhtiö nimittäin kertoi orkesterin edustajien uhkailleen yhtiötä oikeustoimilla, tuolloin vielä erittelemättömästä syistä.

Ny yhtyettä – sekä Svensk Drama Pop -yhtiötä, jonka hallituksessa orkesterin nokkamies Tobias Forgekin istuu – edustava Ann-Charlotte Söderlund Björk on avannut tilannetta Loudwireille. Bjärkin kommenteista selviää, että oikeustoimet ovat todellakin ainakin jollain asteella vireillä, sekä tietenkin ne perimmäiset syyt toimenpiteiden taustalla.

”Svensk Drama Pop omistaa yksinoikeuden kuvainnolliseen ’Ghost’-tavaramerkkiin Euroopan unionissa. Nuo oikeudet on lisensoitu Global Merchandising Services Ltd -yritykselle, jonka etujen nimissä tämä prosessi on käynnistetty”, Björkin toimittamassa lausunnossa kirjoitetaan. ”Tapaus on ollut käsittelyssä jo kuukausia, ja sinä aikana sovintoa on yritetty saada aikaan lukuisia eri kertoja. Kyseessä ei ole ’gini vastaan vodka’ -tilanne, vaan riita koskee tavaramerkkiä ja niitä oikeuksia, jotka antavat sen tiimoilta omistajuuden alkoholijuomiin kuten giniin, viskiin, viiniin, oluisiin, vodkaan ja niin edelleen. Mikäli joku muu Euroopan unionissa toimiva taho käyttää ’ghost’ -sanaa osana sen alkoholituotteiden brändiä, rikkoo se SDP:n yksinoikeuksia. SDP:lla on oikeus puolustaa oikeuksiaan asiassa aivan kuten millä tahansa muullakin yrityksellä on silloin, kun heidän tavaramerkkinsä oikeuksia loukataan. Kyseessä on normikäytäntö.”

Saapa nähdä, mihin suuntaan tapaus lähtee tästä kehittymään.