Vuoden 1969 Altamont on yksi pahamaineisimmista festivaaleista – nyt tuli julki ennennäkemätöntä videokuvaa tapahtumasta

11.1.2022 11:26

Pohjois-Kaliforniassa vietetty Altamont Free Concert oli rockfestivaali, jonka sanotaan tappaneen hippiaikakauden viattomuuden. 6. joulukuuta 1969 järjestetty jättifestari muistetaan ennen kaikkea siitä, että sen järjestysmiehiksi oli pestattu Helvetin enkeleiden jäseniä, ja tuhannen päissään olleet järkkärit kohtelivat yleisöä varsin kovaotteisesti. Rolling Stonesin setin aikana järjestysmiehillä tuli kahnausta Meredith Hunter -nimisen katsojan kanssa, ja kun metamfetamiinista sekaisin ollut Hunter veti esiin aseen, Helvetin enkelit puukottivat ja pahoinpitelivät hänet kuoliaaksi. Tämän murhenäytelmän myötä oltiin livetty jo peruuttamattoman kauas Woodstockin ”rauhaa ja rakkautta” -periaatteista.

Nyt Yhdysvaltain kongressin kirjasto kertoo saaneensa käsiinsä puolisen tuntia ennennäkemätöntä videokuvaa festivaalista. Filmin kuvaaja on hämärän peitossa, ja kirjaston käsiin se päätyi arkistonhoitaja Rick Prelingerin kokoelmista. Prelinger oli puolestaan saanut filmin sanfranciscolaisen Palmer Films -yhtiön jäämistöstä. Ääntä ei videossa ole lainkaan, mikä on tietysti harmi, mutta ainakin mukana on uutta kuvaa Santanan, Rollareiden sekä Crosby, Stills, Nash and Youngin kaltaisista tähdistä. Katso alapuolelta!

Lisää luettavaa