”We have assumed control…” – Rush-yhtyeen progemestariteos täyttää 45 vuotta

1.4.1976 julkaistu 2112 sinetöi Rushin paikan progerocksuuruuksien joukossa.

Vuonna 1968 perustettu kanadalainen progerocktrio Rush oli kolmannen albuminsa, vuonna 1975 ilmestyneen Caress of Steelin julkaisun jälkeen vaikean tilanteen edessä. Kahdella ensimmäisellä levyllä saatu kiinnostus ja suosio lähti laskuun eikä Caress of Steel uponnut yleisöön toivotulla tavalla. Keikkapaikatkin alkoivat kiertueen edetessä pienentyä, kun yleisöä ei enää tullutkaan paikalle samoissa määrin kuin vielä muutama vuosi sitten.

Levy-yhtiö antoi bändille kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden sillä ehdolla, että bändi suoraviivaistaa soundiaan ja tekee jotain iskevää ja kaupallisempaa. Mutta trio – laulaja-basisti Geddy Lee, kitaristi Alex Lifeson ja rumpali Neil Peart – eivät taipuneet levy-yhtiön vaatimuksiin vaan päättivät tehdä jotain vieläkin kokeilevampaa ja rohkeampaa. Mikäli se olisi yhtyeen loppu, ainakin he lähtisivät saappaat jalassa omilla ehdoillaan.

”Päätimme, että palaamme mieluummin vanhoihin töihimme putkifirmaan tai maatilalle kuin taivumme ja olemme jotain, mitä muut haluavat meidän olevan”, Alex Lifeson muisteli yhtyeestä kertovassa Beyond the Lighted Stage -dokumentissa.

Ytimekkäitä singlejä ja kaupallisempaa meininkiä toivoneen levy-yhtiön kauhuksi yhtye toimitti heille 2112-albumin, jonka toinen puolisko koostui yhdestä 20-minuuttisesta scifioopperasta, joka kertoo dystooppisesta papiston johtamasta maailmasta, jossa yksilöllisyys, oma ajattelu, luovuus ja taiteet on kielletty. Tarinan päähenkilö löytää vanhasta luolasta kitaran ja sitä kautta musiikin ja nousee lopulta kapinaan vallanpitäjiä ja systeemiä vastaan. Levyn jälkimmäiselle puoliskolle yhtye puolestaan äänitti nipun lyhyempiä kappaleita, joiden teemat vaihtelivat pilven polttelusta (A Passage to Bangkok) tv-sarjoihin (Twilight Zone).

Riskinotto kuitenkin kannatti ja 1.4.1976 julkaistu 2112 osoittautui suureksi menestykseksi ja myi enemmän kuin yksikään aiempi Rushin levyistä. Samalla yhtye vakiinnutti paikkansa progressiivisen rockin suurimpien nimien joukossa ja vapautui lopullisesti kaikista kahleista ja levy-yhtiön vaatimuksista.

”Se levy nosti meidät koskemattomalle jalustalle, koska [levy-yhtiöstä] ajateltiin, ettei kenelläkään ollut enää oikeutta sanoa, mitä meidän pitää tehdä. 2112 oli avain, jolla avasimme sen oven, jonka saatoimme sulkea perässämme – tästä eteenpäin teemme mitä haluamme”, Neil Peart kommentoi Beyond the Lighted Stage -dokumentissa.

Progressiivisen rockin merkkiteos täytti siis juuri 45 vuotta. Katsokaamme sen kunniaksi muutamia aiheeseen liittyviä videoita, joista ensimmäisenä on 20-minuuttisen 2112-kappaleen tarinan upeasti avaava lyriikkavideo, joka julkaistiin levyn 40-vuotisjuhlapainoksen yhteydessä.