Yhdysvaltalaisselvitys sen varmistaa: muusikon leipä ei ole leveä kuin hyvin harvoilla ja valituilla

Rocktähtien elämäntyyli kaikkine limusiineineen, kartanoineen ja päättymättömine juhlineen on epäilemättä inspiroinut lukemattomia muusikoita tarttumaan mikrofoniin tai instrumenttiin hedonististen unelmien toteuttamismahdollisuuksien jyskyttäessä kiivaina jossakin alitajunnan syvemmissä sopukoissa. Todellisuus on, kuten se niin kovin usein tuppaa olemaan, kuitenkin jotain aivan muuta – ainakin keskivertomuusikon näkökulmasta.

Vuonna 2017 muusikoiden keskipalkka Yhdysvalloissa oli 35 000 dollaria, eli himpun päälle 30 000 euroa, ja tästä 21 300 dollaria muodostui pelkistä musiikkiin liittyvistä tuloista. Asia selviää Music Industry Research Associationin yhdessä MusiCaresin ja Princetonin yliopiston Survey Research Centerin kanssa toteuttamasta kyselyutkimuksesta, jossa haastateltiin kaikkiaan 1227 muusikkoa. 61 prosenttia heistä kertoi, etteivät pelkästä musiikista saatavat tulot riitä esimerkiksi elinkustannusten kattamiseen.

Vuosien 2012 ja 2016 keskimääräiset musiikista saatavat tulot liikkuivat 20 000 ja 25 000 välillä, joten kehitystä tässä suhteessa ei ole oikein päässyt tapahtumaan. Mitä itse tulonlähteisiin tulee, keikkailu on se mikä kannattaa. Vuonna 2017 kaikkiaan 81 prosenttia haastatelluista muusikoista nimittäin tienasi live-esiintymisillä, ja keikkailu muodosti 42 prosenttia kaikista musiikista saatavista tuloista. Mediaanitulot livehommista olivat 5428 dollaria (4677 euroa).

Koska raha on musiikkibisneksessä tiukassa, ”taiteellinen itseilmaisu” nousi muusikoiden mielissä yleisimmäksi vastaukseksi ammatin/harrastuksen parhaita puolia kyseltäessä.