Yksi unelma on rikki – Wind of Change on ”menettänyt merkityksensä”, sanoo Scorpionsin Klaus Meine

31.5.2022 09:54

Klassikkoslovari Wind of Change syntyi huomattavasti toiveikkaampina aikoina. Vuoden 1991 jättihitti sai alkunsa, kun Scorpions esiintyi vuosina 1988 ja 1989 Moskovassa kylmän sodan loppumetreillä, ja länsisaksalainen yhtye sai venäläisiltä lämpimän vastaanoton. Tilanteessa oli todella muutoksen tuntua: rautaesirippu alkoi murtua idän ja lännen väliltä, ja Saksalla ja Neuvostoliitolla oli vielä erityisen paljon keskinäistä kaunaa toisen maailmansodan ajoilta.

Nyt tästä toiveikkuudesta on enää muisto jäljellä. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, teurastus on jatkunut jo kuukausia ja itä ja länsi ovat jälleen täysin vastakkaisissa leireissä. Kumppanuuden sijaan nyt lähinnä haaveillaan, ettei sota enää tästä laajenisi.

Klaus Meine tuntuu olevan hyvin pettynyt tilanteeseen. Laulaja kertoi jo maaliskuussa muuttaneensa Wind of Changesin sanoituksia nykytilanteen vuoksi – nyt ei ole oikea aika laulaa ”Follow the Moskva / down to Gorky Park” ja niin edelleen–, ja hiljattain Ukrainalaiselle TNS-sivustolle haastattelun antanut solisti totesi koko kappaleen merkityksen muuttuneen. Haastattelusta uutisoi myös Blabbermouth.

”Kun sävelsin Wind of Changen, olimme Scorpionsin kanssa menneet ensi kertaa esiintymään Neuvostoliittoon. Soitimme kymmenen keikkaa Leningradissa vuonna 1988. Kaikkien niiden vuosien jälkeen, kun olimme eläneet Berliinin muurin varjossa, näimme miten musikki pystyi rakentamaan siltoja kansojen välille ja tuomaan ihmiset yhteen”, Meine sanoo TNS:n haastattelussa.

”Inspiroiduin vahvasti siitä toivon hetkestä, kun rauhanomaisempi maailma tuntui mahdolliselta. Se oli kappaleen perusajatus. Kaikkien näiden vuosien jälkeen minusta tuntuu, että se laulu on menettänyt merkityksensä rauhan ja toivon sävelmänä.”

Siinäpä huomattavan alakuloinen lausunto – kaikki se kylmän sodan loppumiseen liittynyt usko ja toivo on nyt todella pyyhitty pois. Surullista. Modernisoiduilla sanoituksilla varustettua Wind of Changea voi joka tapauksessa fiilistellä Suomessa Hyvinkään Rockfestissä perjantaina 3. kesäkuuta.

Lisää luettavaa