Yle karsii roots-musiikkiohjelmistoaan – Finnish Blues Society tuomitsee toimet avoimessa kirjeessään, myös adressi vireillä

18.12.2022 15:56

Helsingin Sanomat uutisoi radiokanava Ylen Radio Suomen ensi vuoden musiikkiohjelmatarjonnan muutoksista. Osa vanhoista musiikin erikoisohjelmista päättyvät kokonaan ja esimerkiksi bluesin ja countryn erikoisohjelmat supistuvat kesäsarjoiksi.

Osa ohjelmista loppuu tekijöiden jäädessä eläkkeelle.

Yle Musiikin vastaava tuottaja Miikka Maunula kommentoi HS:lle, että Ylen tarkoitus ei ole vähentää musiikin erikoisohjelmien määrää.

”Uusia tekijöitä on tulossa, mutta he eivät välttämättä tee juuri tunnin mittaisia radio-ohjelmia Radio Suomeen.”

Finnish Blues Society tuomitsee muutokset lausunnossaan.

”Juurimusiikki kuuluu YLE:n kanaville!” yhdistyksen Facebook-sivulla kirjoitetaan. ”Nyt on syytä älähtää. YLE:n tuoreesti (12.12.) ilmoittamat uudistukset ohjelmatarjontaansa tyrmistyttävät laajalti musiikin ystäviä.”

”Muutokset ovat ongelmallisia. Ne ovat ensinnäkin ristiriidassa YLE:n toiminnan tavoitteiston ja tehtävänasettelun, toiminnan ytimessä olevan monipuolisuuden kanssa.”

Finnish Blues Society kirjoittaa, että Yle on kansalta kerättävän yleisradioveron turvin sitoutunut ohjelmistonsa rakentamisessa tuottamaan ylipäätään ”monipuolista ja kattavaa julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmistoa”.

”Laadukkaat, harkiten ja asiantuntemuksella toimitetut Kantritohtori- ja Bluesministeri -ohjelmat ovat vuosia huolehtineet merkittävän, mutta yleisellä tasolla Suomen eri mediakanavien musiikkitarjonnassa katveeseen ajautuneen tyylilajiston esillä pysymisestä. Ao. ohjelmat ovat samalla pyrkineet pitämään esillä musiikkikulttuurista historiaa ja tosiasiaa siitä, mihin perustaan koko nykyinen populäärimusiikin kenttä nojautuu.”

Finnish Blues Society katsoo, että ”olennaisesti tiettyyn musiikin tyylilajistoon kohdentuvat muutokset kaventavat merkittävästi YLE:n kulttuurista ohjelmatarjontaa.”

”Ottamatta laajemmin kantaa YLE:n kulttuuriohjelmien tarjonnan kehitykseen, olisi toivottavaa, että YLE vielä harkitsisi nyt tehtyjä musiikkitarjontaan liittyviä ratkaisujaan ja turvaisi näin ohjemistossaan nykyistä paremmin myös (musiikki)kulttuurista monipuolisuutta.”

Aiheen tiimoilta on perustettu myös adressi, jonka otsikko kuuluu: ”Bluesministeriä ja Kantritohtoria ei saa lopettaa”. Kirjoitushetkellä adressi on kerännyt miltei 2200 allekirjoitusta.

Lisää luettavaa