ZZ Top -nokkamies muistelee ensimmäistä kertaa, kun näki Eddie Van Halenin tositoimissa – ”Se räjäytti tajuntani”

23.7.2021 21:12

ZZ Top -laulaja-kitaristi Billy Gibbons tunnetaan yhtenä aikamme suurista kitarasankareista, jonka bluesin alkulähteiltä ammentava tyyli ja aavikon kuivuudessa rapsakoitunut soundi inspiroivat alati uusia sukupolvia. Silti näinkin meritoitunut mestari voi hämmästyä kuulemastaan. Näin kävi, kun Gibbons pääsi todistamaan Eddie Van Halenia tositoimissa.

”Voi hyvänen aika, tunsin hänet hyvin ensimmäiseltä levyltä, ja kuten myöhemmin kävi ilmi, hän oli naapuri ja asui hyvin lähellä kämppäni Los Angelesissa”, Gibbons kertoo toimittaja Eddie Trunkin haastattelussa.

”Olin kuullut juttua, että ’Hei, tuolla on kaveri joka soittaa mielenkiintoisia riffejä, ehkä teidän kannattaisi lyöttäytyä yhteen.'”, Gibbons sanoo. ”Sitten löysin levylaarista ensimmäisen Van Halen -levyn. He olivat jo saaneet nostetta ja onnekkaasti pääsin näkemään liveshow’n, joka räjäytti tajuntani. Sanoin, että ’Hyvät hyssykät, näillä kavereilla on homma hanskassa.’ Kaipaan häntä valtavasti.”

Vaikka taiteilijoiden soittotyylit poikkeavatkin toisistaan, kitaroiden lisäksi kaksikolla oli toinenkin yhteinen intohimon kohde.

”Meillä on erilaiset soittotyylit”, Gibbons vahvistaa. ”Meitä kuitenkin yhdisti intohimo meksikolaista ruokaa kohtaan. Hänen menehtymisensä jälkeen ei ole ollut päivää, jolloin en tuliseen kastikkeeseen dippaillessani muistelisi lämpimästi hengailuamme yhdessä.”

Eddie Van Halenin menehdyttyä vuoden 2020 lopulla Gibbons muisteli ystäväänsä ABC News Radiolle seuraavasti:

”Hän oli aina valmiina toimittamaan. Kaikkein villeimpien riffien ja sen tekniikan takaa oli ilahduttavaa nähdä kaveri, joka todella arvosti ja nautti joka hetkestä. Eddien tekninen kyvykkyys hakee vertaistaan. Mitä tulee hammer-on[-tekniikkaan], hän ei ainoastaan ollut niitä kavereita jotka tekevät sen parhaiten, vaan hän teki sen nopeasti ja raivokkaasti. Ja tiedän, että tulemme kaipaamaan Eddie V:n hammer-on-juttuja. Mikä mahtava soittaja. Mikä mahtava tyyppi.”

Samassa yhteydessä Gibbons paljasti myös mistä kaksikko keskusteli ensimmäisellä tapaamisellaan.

”Aloimme jutella autoista ja tytöistä. Sitten sukelsimme sinne todelliseen ytimeen… ja juttelimme kitaroista.”

Lisää luettavaa