Demoefekti 5/10

10.6.2010 09:37

KUUKAUDEN DEMO: SILENT THRENODY

www.silentthreody.com

Haukiputaalla harjoitteleva Silent Threnody sekoittaa Sonata Arctican ja Nightwishin kaltaista metallia HIM:iin. Joskus bändi oli enemmän kallellaan gootahtavien sävyjen suuntaan, mutta tuoreella demolla yhtäläisyydet Sonata Arctican kanssa ovat vahvistuneet, eivätkä vähiten siksi, että laulaja Teemu Kuusento omaa varsin paljon Tony Kakkoa muistuttavan lauluäänen. Yleensä vahvat mielikuvat jo olemassa oleviin yhtyeisiin pistää jarrun päälle, mutta Silent Threnody on tehnyt sävellyspuolella sen verran vakuuttavaa jälkeä, että yhtye kuulostaa erinomaiselta. Kappaleet perustuvat vahvoille melodioille, jotka kaiken lisäksi jäävät saman tien mieleen. Yhtye luottaa sävellystensä perusrunkoon, jonka ympärille on laskettu ainoastaan tarpeelliset höysteet. Tuloksena on ilmavaa, melodista, pehmeää ja tavattoman vaivattoman kuuloista metallia, jossa riittää tartuntapintaa yllin kyllin. Bändi ei ehkä kikkaile virtuoosimaisella esiintymisellä, kuten jotkut muut saman genren orkesterit eikä ole innostunut ylisovittamaan kappaleitaan, mutta sehän ei lainkaan vähennä biisien arvoa.

Bändinne on vaihtanut vuosituhannen alkupuolella neljän vuoden aikana nimeä peräti seitsemän kertaa. Miksi näin laulaja ja säveltäjä Teemu Kuusento?

– Määrä saattaa pitääkin paikkansa. Aloittaessamme emme olleet muusikoita vielä. Olimme 16-vuotiaita nuoria, jotka olivat hankkineet kitarat ja bassot kaappiin. Sitten päätimme perustaa bändin. Vaihdoimme nimeä vain siksi, että emme tykänneet edellisestä. Olemme taas miettineet, pitäisikö nimi vaihtaa. Eräs oululainen lehti ei ole kertaakaan osannut kirjoittaa nimeämme oikein. Threnody vaikuttaa olevan sen verran vaikea sana.

Alkutaipaleella osallistuitte usein bändikilpailuihin ja menestystäkin tuli. Vieläkö kilpailut houkuttelevat?

– Toki, mutta niitä ei enää järjestetä, kun Oulussa kilpailuja järjestänyt kaveri lopetti. Harmi, koska ne olivat tärkeitä tapahtumia pienille bändeille. Niistä sai keikkakokemusta ja palautetta jonkin verran. En ole biisintekijänä palautetta juuri kuunnellut. Jos joku ei tykkää, niin ei sitten.

Musiikkinne vilisee vahvoja melodioita, joita tuntuu riittävän jokaiseen kappaleeseen. Mistä niitä melodioita oikein tulee?

– Eihän niitä hirveää vauhtia tulekaan. Kun joku idea kuulostaa hyvältä, täytyy heti tarkistaa, onko joku muu tehnyt sen ensin. Demo on sävelletty palapelimaisesti. Jonkun kappaleen säkeistö on saanut odottaa kaksi vuotta kertosäettä. Demolla taitaa olla osia jopa kuuden vuoden takaa.

Ilmeisesti myös sovitat teidän kappaleenne valmiiksi asti?

– Kyllä, koska minusta sovittaminen on kiinteä osa säveltämistä. Varmasti kaikilta tulee soittamisen puolesta joitakin omia juttuja, mutta yleensä
annan bändille kaiken valmiina. Joidenkin kappaleiden sooloihin saatan antaa vapaat kädet, mutta sitä tapahtuu harvoin.

Miten kova diktaattori olet?

– En hirveän kova enää tällä hetkellä. Joskus olin kova perfektionisti, mutta olen koittanut alkaa nauttia siitä, mitä teemme yhdessä tällä porukalla.

Miten korkealle olette asettaneet tavoitteenne?

– Jossakin vaiheessa olisi hienoa saada levytyssopimus tahon kanssa, jolla olisi rahaa, jotta voisimme tehdä levyä
useamman päivän ja sitä voisi mainostaa. Haave olisi tehdä musiikkia elannokseen, mutta kun levymyynti vähenee koko ajan, se ei tunnu todennäköiseltä.

Miten aiotte juhlia kymmenvuotisjuhlianne?

– Ainoastaan minä olen ollut bändissä kymmenen vuotta, joten taitaa tulla aika yksinäiset juhlat. Emmeköhän me kuitenkin lähde perinteisesti mökille laulamaan karaokea.

MUUT KATSASTETUT:

SHEAR

www.shearofficial.com

Helsinkiläisbändi Shear on parin vuoden ikäinen kokoonpano, jossa vaikuttaa kuitenkin tekijähenkilöitä, sillä väeltä löytyy kokemusta muun muassa Amoralin, Omnium Gatherumin ja Imperanonin riveistä. Tyylillisesti bändi on kuitenkin jo mainittuja osittain kevyempi, mutta proggressiivisilla vivahteilla biiseihin on istutettu syvyyttä. Shear tuottaa laadukasta metallia, jonka johtoajatuksena ovat runsaat melodiat ja avarat sovitukset. Luonnollisesti soittajat ovat kovaa tasoa ja siksi yhtyeen musiikin laadukkuus ei tule yllätyksenä. Silti bändin ehdoton johtotähti on laulaja Alexa Leroux, jonka äänestä löytyy niin voimaa kuin herkkyyttäkin, ja hänen äänensä soi kauniisti. Näillä eväillä ei luulisi olevan vaikea löytää levytyssopimusta, jota bändi ilmoittaa parhaillaan etsivänsä.

SKIRMISH

www.skirmishband.net

Kajaanilaisbändi on parantanut roisisti otteitaan sitten edellisen demonsa. Skirmish sivaltaa deathia vakaalla otteella ja yhtyeen soiton ankaruus on kohonnut aivan uudelle tasolle. Skirmish osaa nykyään tehdä iskukykyisiä biisejä ja sovittaa biisiensä joukkoon jänniä yksityiskohtia. Vaikka Skirmish kuulostaa erittäin valmiilta, kappaleissa on vielä hieman hiomista. Yhtyeen sovituksista kun uupuvat ne selvästi edukseen erottuvat piirteet, jotka tekevät bändistä tunnistettavan. Tuskin näin kovan luokan ryhmä haluaa, että sitä sekoitetaan johonkin muuhun.

ROCKORKESTERI PAHA

www.pahanvaltakunta.com

Oulu-Joensuu–akselilla on tutustuttu suomimetalliin ja päätetty kantaa ansiokkaasti omakin korsi kekoon. Rockorkesteri Paha sekoittaa Stam1naa, Mokomaa ja Kotiteollisuutta, joista käyköön selväksi yhtyeen viitekehys. Rockorkesteri Paha nimittäin tarjoilee merkittävän annoksen omaa osaamista, joka kuuluu paitsi viehkeiden ja synkkien sävelten muodossa myös taitavina sovituksina. Bändi saattaa samassa biisissä hivellä hellästi ja ruoskia kipakasti, joten yhtye luotaa tunnelmia laajalla skaalalla ja onnistuneen omaperäisellä sekä kiehtovalla tavalla.

Monipuolisesti rakennettujen sävellysten voimallisuus ei ole pelkästään murskaavaa, vaan myös monin tavoin
koskettavaa.

RUINSIDE

www.ruinside.com

Ruinsiden edellisen demon arvostelusta ei ole ihan kulunut vuotta, mutta bändiä on pakko kehua, koska asiat ovat nyt mallillaan. Tamperelaisten thrash on napakoitunut reilusti sitten edellisen demon. Periaatteessa bändi tunnustaa tiettyjä perinteitä, mutta yhtyeen biisit poikkeavat lajityypin valtavirrasta. Riffeissä on poikkeuksellisia ideoita, joiden avulla yhtye laajentaa tyylisuunnan valtavirtoja. Lievät progevaikutteet latovat vaikuttavan kirjon sävyjä ja yhtye kuulostaa kaikin puolin napakammalta, terveellä tavalla itsevarmalta ja näyttämisen haluiselta.

MORS SUBITA

www.morssubita.com

Oulun pojat tosiaan ymmärtävät lukemansa, sillä Mors Subita on reivannut kurssiaan demojen saaman palautteen mukaan. Edelliseltä demolta jäi kaipaamaan rentoutta sovituksiin, ja nyt tämäkin puoli alkaa olla kunnossa. Yhtyeen melodisen deathin kulmakivi löytyy kuitenkin asenteesta. Bändi on ankara ja laulajan kireääkin kireämpi karjahtelu kuulostaa tylyn vihaiselta. Bändin uudet biisit ovat perusrungoltaan perinteisillä linjoilla, mutta etenkin kitaristien toimenpiteillä kappaleista löytyy elävyyttä. Mors Subitan rujo metalli on löytänyt kaipaamaansa kuohkeutta, ja sen ansiosta bändi esittäytyy vakuuttavana ryhmänä.

DISEASE OF THE NATION

www.diseaseofthenation.com

Lappeenrannan poikien edellinen demo pari vuotta sitten osoitti vahvaa kehityskelpoisuutta, ja nyt bändi lunastaa lupauksensa kerralla. Vaikka bändin vaikutteet tulevat pitkin poikin vähän kaikkialta, orkesteri on jäsentänyt niistä kappaleita, joissa on myös reilu annos omaperäisyyttä. DOTN:n kunniaksi on laskettava yhtyeen tinkimätön asenne, joka kuuluu biiseistä erityisesti esityksen väkevyytenä. Nämä pojat eivät mekkaloi pelkästään mekkaloimisen ilosta, vaan ihmisten ahneudesta ja itsepäisyydestä kertoviin lauluihin on saatu analyyttisempää otetta. Ja vaikka bändi on sovittanut biisejään runsaskätisesti, keskeinen rakenne säilyy kaikesta huolimatta ehjänä.

PISARA

www.pisara1.com

Oulun seudulla toimivan Pisaran edellisestä katsastetusta demosta on kulunut jo vuosia, joten ei ole ihme, että nyt bändi toimii täysin eri tasolla kuin aikoinaan. Silloin joskus popahtavat vaikutteet eivät oikein istuneet metalliseen ilmaisuun, mutta nyt bändi on onnistunut naittamaan ne sujuvasti yhteen metallin kanssa. Bändi luottaa melodioidensa voimaan ja syystä. Ne ovat sopivan helppoja, mutta silti kappaleet tarjoavat riittävästi haasteita kuunneltavaksi. Pisara on tällä hetkellä ensiluokkainen bändi, joka saa aikaan näyttävää jälkeä kaikilla osa-alueilla.

VINIDE

www.vinide.com

Vinide määrittelee itsensä ei yhtään enempää eikä vähempää kuin Kainuun parhaaksi bändiksi. Mutta kun asia nyt sattuu olemaan pitkälti juuri näin. Viniden tunnelmallinen ja vahvasti melodinen hevi on kaikin puolin taitavasti toteutettu, sovitukset ovat suuria ja mahtipontisuus on kunniassaan. Demon kaksi raitaa ovat jo lähtökohdiltaan vahvoja sävellyksiä, joiden ympärille kyhätyt höysteet lyövät, päälle roimat lisäarvot. Lisäksi laulaja Elmeri Kinnusella on vahva, vaikkakin välillä hieman liiankin rosoinen ääni. Kaikista hyvistä puolistaan huolimatta Vinide ei ole vielä saavuttanut kehityksensä lakipistettä, mutta huippu häämöttää.

DIVINE

www.divinemetal.com

Divinen jäsenet ovat aikaisemmin soittaneet Nightwishin covereita ja esittäneet niitä keikoillakin. Pieniä vaikutteita on jäänyt mukaan noilta ajoilta, mutta ei sentään häiriöksi asti. Lähinnä yhtye on ominut esikuvaltaan tyylitajua, sillä sitä sävellyksissä riittää. Bändi linjaa tyylinsä sinfoniseksi goottideathmetalliksi, joskin doom-maalailuakin voi havaita. Vaikka biisit ovat kohdallaan, bändin soitossa on vielä parantamisen varaa. Välillä rumpali tuntuu eksyilevän, eikä kitaristillakaan ole tempo aina kohdallaan. Laulaja Emma Backmanin työskentelystä ei sen sijaan löydy moitteen sijaa. Päinvastoin, hän pitää yhtyeen biisejä kasassa ja lauluosuuksien kerroksellisuus kuulostaa todella hienolta.

AMENDFOIL

www.amendfoil.com

Amendfoil on riisunut perinteiden kahleita sitten edellisen demonsa. Bändi ei ole enää niin suoraviivaisesti death, vaan muutkin vaikutteet saavat sijaa musiikissa. Ennen kaikkea bändi on omaperäinen, ja yhtyeen kimurantit riffit kiehtovat pisteliäästi. Amendfoilin kappaleet ovat mutkikkaita, mutta yhtye on karsinut lähes kaikki turhat rönsyt pois, jolloin biisien ydin ja punainen lanka pääsevät selkeästi esille. Yhtyeellä on vahvaääninen laulaja, jonka puhdas ääni ei ole tyypillisintä metallilaulantaa. Se yhdistettynä death-murinaan toimivat hyvin. Sen sijaan suoralle huutamiselle biiseistä ei oikein löydy selkeätä tehtävää.

CATHRINE´S UTOPIA

www.myspace.com/cathrinesutopia

Cathrine´s Utopia ei edusta mitään nuorisomusiikkia siinä mielessä, että tekijöiden keski-ikä pyörii neljänkympin paremmalla puolella. Taustalta löytyy paljon kokemusta ja osaamista, onhan esimerkiksi laulaja Merja Porma ammatiltaan musiikinopettaja. Yhtyeen tyylisuunta ei ole erityisen metallinen. Jos toiseen vaakakuppiin istutetaan Genitorturers ja toiseen En Vogue siten, että jälkimmäinen painaa enemmän, ollaan aika lähellä totuutta. Demon toinen biisi on omaa tuotantoa, joka voisi olla ripeäotteisempikin toimiakseen paremmin. Toinen raita on rokkiversio Nina Hagenin Zarahista, Kieltämättä projekti herättää mielenkiintoa, sillä hyvän pornorockin ainekset leijuvat vahvasti ilmassa, mutta idea ja musiikki kaipaavat vielä kehittelemistä.

NATION DESPAIR

www.myspace.com/nationdespair

Tamperelaisbändillä on ikää kaksi vuotta, mutta musiikillinen näkemys on jo hyvin hallussa. Tämä ensimmäinen varsinainen demo esittelee taitavan deathryhmän, jolla soitto kulkee ja biisimateriaali vaikuttaa nasevalta. Bändi ilmoittaa, ettei tarkoitus ole kilpailla siitä, kuka bändissä soittaa teknisintä kikkailua, mutta siihenkin varmasti paukkuja riittäisi. Bändin kappaleet vilisevät koukkuja, joihin on helppo tarttua ja melodioihin jää heti kiinni. Silti kokonaisuus kaipaisi persoonallisempaa lähestymistapaa ja kenties vieläkin rohkeampia irtiottoja melodisen deathin tyypillisimmistä piirteistä.

BOARD OF AVES

www.boardofaves.com

Board Of Aves on entinen Afubad, joka päätti viime vuoden lopulla vaihtaa nimensä vakavampaan, selkeämpään sekä vähemmän luotaantyöntävämpään. Uusi nimi istuu yhtyeelle vähintään yhtä hyvin kuin edeltävä, sillä kumpikin jättää orkesterin musiikilliset päämäärät hieman auki. BOA on edelleen avoin sekalaisille vaikutteille, mutta uudella demolla bändi on kyennyt muokkaamaan musiikistaan enemmän itsensä näköistä. Näin kappaleista löytyy nykyään johdonmukaisuutta, vaikka bändi onkin edelleen vaikeasti määriteltävä. Materiaali on toki kiinnostavaa, mutta se jättää ilmaan tiettyjä varauksia. Bändiä kannattaa seurata, sillä kun tämä ryhmä joskus osuu napakymppiin, se on varmasti jotakin metallia suurempaa.

DEAD SAMARITAN

www.deadsamaritan.com

Periaatteessa Dead Samaritan on jo varsin iäkäs orkesteri, sillä ensi vuonna soittajat saavat puhaltaa synttärikakusta kymmenen kynttilää. Ilmeisesti yhtye on viettänyt pitkään hiljaiseloa, kun kokoonpano alkoi rakoilla. Nyt rivit on suoristettu ja bändi jatkaa thrashin paiskomista. Dead Samaritan luottaa vanhaan koulukuntaan ja pitää omankin linjansa simppelinä. Tehtävä ei ole helppo, mutta bändi saa koruttomat ja rujot biisinsä svengaamaan hyvin. Lisämausteeksi bändi on kehitellyt melodisia siltoja rakenteisiin, jotka elävöittävät biisejä tehokkaasti. Bändin naislaulaja Valendis Suomalainen vie
pisteet kotiin kovalla asenteellaan.


EXHIBITION OF THOUGHTS

www.myspace.com/exofth
Exhibition Of Thoughtsin juuret juontavat viisi vuotta sitten perustettuun The Revival-bändiin, jonka kaksi vuotta sitten julkaistun demon nimi vaihdettiin yhtyeen uudeksi nimeksi.

Tamperelaiset liikkuvat tunnelmallisen ja melankolisen metallin sumuisilla nummilla My Dying Briden ja kumppaneiden tapaan. Biisiensä puolesta yhtye on saanut aikaan varteenotettavaa materiaalia, mutta tunnelman tasolla yhtyeen esillepanossa on puutteita ja jälki kuulostaa hieman laiskalta. Biiseiltä jää lisäksi kaipaamaan selkeämpiä yllätysmomentteja, sillä tällaisenaan kappaleiden tasapaksuus latistaa yhtyeen fiilistelyä. Kehitystä kaivataankin siis lähinnä asennepuolella.

MOHARE

Pyro-ry.com/mohare

Pyhäntäläisbändi on ehtinyt seitsemän vuoden historiansa aikana pitää yhden kunnollisen paussinkin, mutta soittimet vetivät uudelleen puoleensa. Bändi on rankentunut alkuvuosista, mutta ei yhtye äärilaidoilla vieläkään samoile. Mohare naputtaa vanhan liiton thrashia ja muistaa höystää biisejään näppärillä melodioilla. Yhtye nakuttaa nokkelia riffejä perä perää, mutta pitää kappaleensa silti kohtuullisen yksinkertaisina. Bändillä on sen verran asennetta ja kykyä, että groove pysyy hyvin yllä. Laulajalla on kohtuullisen hyvä ääni, mutta sen harjoittamiselle olisi vielä tarvetta.


GLASGOWSMILE

www.mysoace.com/glasgowsmilers

Kaksi vuotta sitten perustettu Glasgowsmile on vihainen, räkäinen, ilkeä ja räyhäkäs. Triosta kvartetiksi kasvaneen yhtyeen jäsenet kuuntelevat thrashia, punkkia, blackia ja vanhaa rockia. Nämä kaikki kuuluvat selkeästi bändin musiikista ja meininki vaikuttaa vakuuttavalta. Bändi on hioutunut yhteen ja asenne on enemmän kuin kohdallaan. Yhtyeen pitäisi vielä kyetä sulattamaan vaikutteensa itsensä näköiseksi, sillä nyt kukin kappale edustaa pelkästään yhtä tiettyä tyylisuuntaa ja kokonaisuus on siten sekava. Glasgowsmile on siltikin piristävä kokemus.

INTERVENTION

www.intervention.fi

Intervention vaikuttaa ripeä otteiselta orkesterilta. Yhtyeen thrash paukkuu sujuvasti ja siksipä rumpalin napakkaan otteeseen tuleekin ensimmäisenä kiinnittäneeksi huomiota. Kun pohja toimii, muun yhtyeen on helppo hoitaa oma työnsä ja lopputulos on vähintäänkin kohtuullinen. Niin rivakka bändi kuin Intervention onkin, tulee kappaleiden rajat nopeasti vastaan. Bändi voisi tarjoilla hieman selkeämpiä näyttöjä ja biiseistä soisi kuuluvan selkeästi enemmän vaihtelua. Interventionin miehekkäässä linjassa parasta on selvästi bändin rujous.

GRAVEBORNE

www.myspace.com/graveborne

Gravebornen jäsenet ovat turhautunueet, kun metallista on tullut osa jokapäiväistä elämää ja metallia soitetaan nykyään jopa kauppakeskuksissa. Yhtye on asettanut tavoitteekseen tarjota vaarallisen kuuloista metallia ja löytää blackin perinteisiin uusia vaikutteita. No, demolla nämä uudet vaikutteet vielä loistavat paljolti poissaolollaan ja yhtye pitäytyy nöyrästi blackin totutuilla suuntaviivoilla. Graveborne on silti kovan luokan bändi, sillä bändin nihilismi on soittoa myöten sopivan monisäikeistä. Bändissä on taitavia soittajia ja Gravebornen biisit ovat tyylinmukaisesti näennäisen huolimattomasti esitetty. Se vasta taitoa vaatiikin.

TWO BY FOUR

www.twobyfour.org

Turkulaisbändi syntyi, kun metallia pitkään soittaneet päättivät kokeilla, miten perusrock lähtee. Jo vuosia soittanut bändi on kokenut lukuisia miehistönvaihdoksia, mutta nyt yhtyellä on vakaa kokoonpano. Bändi ei edes tavoittele uudistuksia rockiin, ja oikeastaan hyvä niin. Demolle valikoituneet sävellykset ovat suoraviivaista rockia monipolvisempia ja siksi haastavia. Biisit vain eivät yksinkertaisesti tunnu lähtevän kiitoon. Osin tähän vaikuttaa eri osien liiallinen erilaisuus, sillä sovitusten tähden kappaleet hieman töksähtelevät. Riffeissä kuitenkin on ajatusta. Suosittelisin bändiä laskemaan simppelisti neljään ja katsomaan, miten lähtee.

HANGMAN

www.hangmanband.net

Hagmanin kappaleissa ei ole enää juuri rippeitäkään Mercyful Faten ja King Diamondin vaikutteista, vaan yhtye on vuosien mittaan lähtenyt jalostamaan tyyliään omille linjoille. Hagman on kehittynyt soittotaidoiltaan, ja varsinkin kitaristeilla ovat instrumentit hallussaan. Ilmeisesti demon valmistumisen jälkeen yhtyeen laulaja on poistunut riveistä. Toivottavasti bändi etsii itselleen puhdasäänisen ja vahvan vokalistin, sillä sitä kappaleet nimenomaan vaativat. Hangmanilla on vielä paljon hiomista, mutta yhtyeen kappaleet ovat sen verran erinomaista melodista kasariheviä, että yhtyeen soisi jatkavan – ja ennen kaikkea löytävän sen erinomaisen laulajan.

Lisää luettavaa