49 vuotta sitten tällä päivämäärällä julkaistiin levy, joka mullisti rockin ikuisiksi ajoiksi

12.5.2016 15:29

12.5.1967 on rockin aikakirjoissa merkittävä päivä. Tuolloin ilmaantui kauppoihin Are You Experienced, The Jimi Hendrix Experiencen esikoislevy, joka paketoi samoihin kansiin muun muassa sellaiset kappaleet kuin Purple Haze, The Wind Cries Mary, Third Stone from the Sun ja Fire. Ja kas, kitarapohjainen rock ei ole ollut sen koommin entisensä.

Hendrixin virtuositeetti vakuutti kaikki senaikaiset suuruudet Eric Claptonista Beatlesiin (vaikka Hendrixin keikkaa katsomaan tuotu Rolling Stonesin manageri Andrew Loog Oldham ei nähnytkään kitaristissa potentiaalia), ja Are You Experienced pysytteli listoilla 33 viikkoa yltäen korkeimmillaan kakkossijalle. Eikä arvostus ole vuosikymmenten mittaan ainakaan pienentynyt: vuonna 2005 Rolling Stone -lehti rankkasi albumin maailmanhistorian 15. hienoimmaksi levyksi.

Vaan kuinka hyvin sinä, arvon lukija, tunnet tämän mestariteoksen? Testaa asia alla olevan kyselyn avulla. Mukana on yksi kysymys albumin kustakin kappaleesta – ja huomautettakoon, että kun levystä on julkaistu vuosien mittaan useita eri versioita, käytämme kysymyslistan pohjana alkuperäisen jenkkiversion biisilistaa.

Siis kenestä Foxy Lady sai inspiraationsa ja mitä erikoista on albumin nimikappaleessa? Vastaa näihin ja yhdeksään muuhun kysymykseen alapuolella!

Lisää luettavaa