Arvio: Sakara Records -kirja kertoo, miten antoisaa ja kamalaa on levy-yhtiön pyörittäminen Suomessa

20.12.2023 07:00

Petri Silas
Saatana perkele – Sakara Records 20 vuotta
Supla

Kun Mokoma jäi noin 20 vuotta sitten levytyssopimusta vaille, alkoi tarina, joka ei johtanut vain menestyksekkääseen levy-yhtiötoimintaan, vaan myös merkittävään satsaukseen suomalaisen kulttuurin saralla. Kiitos Petri Silaksen Saatana perkele -teoksen, tämä tarina on tuotu kaikkien ulottuville, vieläpä visuaalisesti komeana pakettina.

Sakara Recordsin historian kattavan teoksen päähenkilönä häärää yhtiön toimitusjohtaja Tuomo Saikkonen, jonka puheenvuoroista kirja valtaosin koostuu. Virkistävää itsekritiikkiä harjoittava Saikkonen käy käänteitä avoimesti läpi sortumatta toimareille tyypilliseen diplomaattiseen monisanaisuuteen – eli paskanpuhumiseen.

Mokoma ja Stam1na saavat luonnollisesti eniten palstatilaa, mutta Silas ja Saikkonen luotaavat tunnollisesti myös pienempiä – ja lyhytikäisempiä – kiinnityksiä.

Levy-yhtiötoiminnan pyörittämiseen liittyvät yllätykset ovatkin kirjan kiehtovinta antia. Esimerkiksi CMX:n alle viikon kestänyt kiinnitys Sakaralle ja Black Bilen ilmeisen pahamaineinen Tavastian-keikka
muistuttavat, miten herkällä maaperällä operoidaan, kun luovuutta yhdistellään rahantekoon.

Näihin osuuksiin myös toivoisi useampia haastateltavia. Tietyt tapaukset jäävät väistämättä yksipuolisiksi, kun kaikkia osapuolia ei kuulla. Saatana perkele on silti mukaansatempaava ja tyylikäs historiikki kotimaisen musiikkikentän näkemyksellisestä ja tärkeästä toimijasta.

Teksti: Lassi Linnola
Arvio on julkaistu Soundissa 11/23.

Kirjailija Petri Silas kuuluu Soundin avustajakuntaan.

Lisää luettavaa