Eicca Toppinen muistelee: Metallica-rumpali kutsui esiintymään erittäin privaattiin tilaisuuteen – ”En ole niin melunnut asiasta…”

Metallica on ottanut Apocalyptican avosylin vastaan alusta saakka.

Apocalyptican Eicca Toppinen kertoo Soundin tuoreimmasta numerosta löytyvässä pitkässä haastattelussa urastaan ja sellometalliyhtyeen askelista kohti maailmanlaajuista suosiota. Toppinen kertoo myös lämpimistä väleistä Metallican kanssa: Apocalyptican levytysura alkoi vuonna 1996 levyllisellä Metallica-covereita ja pian yhtye löysikin itsensä lämmittelemästä metallisuuruutta Helsingin-keikoilla.

– Bändillä oli siellä Hartsulla [tarkalleen ottaen Helsingin Jäähallissa, toim.huom.] kaksi konserttia, ja Lars (Ulrich) tuli ekalle jo sen verran etukäteen Ruotsista, että ehti nähdä meidänkin settimme. Seuraavana päivänä koko porukka kävi tsekkaamassa vetomme. Kirk (Hammett) on kova Bach-fani, ja pyysi minua soittamaan jotain preludia hallin käytävällä. Nastoja muistoja, Toppinen sanoo.

Yhtyeet ovat sittemmin soittaneet usein yhdessä festivaaleilla ja Metallica lennätti Apocalyptican katsomaan vuoden 1999 konserttejaan sinfoniaorkesterin kanssa (jotka taltioitiin S&M-levylle). Apocalyptica oli myös vieraana Metallican spesiaalikeikoilla San Franciscossa heavy metal -jätin juhliessa kolmekymppisiään vuonna 2011.

– Yhden Apojen Friscon keikan jälkeen sain kutsun Larsin luo jatkoille. Muut hölmöt lähtivät nukkumaan. Jammailimme yhdessä, minä soitin rumpuja ja hän bassoa.

Toppinen paljastaa myös saaneensa Ulrichilta kutsun esiintymään erittäin privaattiin tapahtumaan:

– En ole niin melunnut asiasta, mutta jokunen vuosi sitten Lars halusi minut häihinsä soittamaan. Tein avioparille oman biisin, soitin pari Bachin sarjaa ja vetelin muunkin seremoniamusiikin. Pieni tilaisuus Yellowstonen kansallispuistossa, ehkä 50 vierasta. Kirsi (Ylijoki, Toppisen vaimo) oli mukana, skimbailimme ja vietimme siellä muun seurueen mukana nelisen päivää, Toppinen kertoo.

Ulrichin lisäksi Toppisella ja Apocalypticalla on läheiset välit toiseenkin legendaariseen thrash metal -kannuttajaan, nimittäin Slayeristä tuttuun Dave Lombardoon, joka oli Reflections-albumin (2003) tähtivieras.

– Hän lähti messiin aika legendaarisen jutun myötä. Tapasimme alun perin 1998, kun soitimme jollain festareilla samaan aikaan. Menin katsomaan miehen rumpuklinikkaa, hän muisti Apocalyptican vetäneen Slayerin biisejä ja totesi, että meidän pitäisi tehdä jotain
kimpassa. Se hetki koitti 2003, kun kaivoin esiin ruttuisen paperilapun, jolle Lombardo oli monta vuotta aiemmin raapustanut kontaktinsa. Yllätyin, kun numero oli yhä voimassa ja äijä suostui puhelimessa melkein heti mukaan, Toppinen muistelee.

Toppisen pitkän haastattelun löydät kokonaisuudessaan Soundista 9/2018.