Ennakkokuuntelu: Marjo Leinonen & Viranomaiset elää tätä päivää rockin voimalla – Vanha Schäferi -levyn kappaleet saivat runsaasti aikaa mehevöityä

Marjo Leinonen & Viranomaiset
Nauska

Marjo Leinonen & Viranomaiset julkaisee 14 vuoden tauon jälkeen uuden albumin Vanha Schäferi perjantaina 21. helmikuuta. Juurimusiikin rehevässä maastossa seikkaileva albumin voi kuunnella jo nyt ennakkoon Soundin välityksellä.

”Meikäläisellä ei ole ollut koskaan näiden orkestereiden kanssa selkeää, pitkäkestoista, keskitettyä ja aggressiivista arkkitehtuuria markkinoinnin ja brändäämisen kanssa. Niinpä tuolloinkin, kun eka levy (Uusi päivä, 2006) ilmestyi, keikkailtiin jonkin verran, mutta enimmäkseen jammailtiin Sunnuntaiputkassa eli Richie Mattilan ja meikäläisten perustamalla klubilla ravintola Dubrovnikissa. Se tuntui riittävän. Vaikka meillä alkoi olla hyvä määrä uusia biisejä, niin jostain syystä siinä tohinassa tuli taas kaikille jotain muuta musiikillista sähinää ja levy-yhtiökuviot tais pötkötellä aika kyljellään, joten levy jäi tekemättä”, monista projekteista ja yhteyksistä tuttu Leinonen avaa, miksi Viranomaisten toisen levyn julkaisussa vierähti niin kauan.

”Nyt biisit ovat mehevöityneet tässä ajassa ja kaikilla osatekijöillä – niin biiseillä kuin soittajilla – on kehittynyt niin kutsuttu ’hyvä etusnuju’ eli erittäin menevä asenne ja groove. Tässä voisin fatalistisesti todeta, että nyt vasta oli tän aika.”

Leinosen mukaan Vanhan Schäferin kappaleet ovat luonteeltaan uskollisia Viranomaisille kehkeytyneelle punkahtavalle hippisoulgroovelle, joka saa aikaan lennokasta tunnelmaa laidasta laitaan. Sanoitukset ovat Leinosen ajatonta ja pohdiskelevaa tilitystä selviytymistaistelusta elämän eri osa-alueilla. Pari palaa on sanoittanut puolestaan Teijo Eloranta (Kenen syliin sä kaadut) ja Niko Ahvonen (Kokemäenjoki).

”Nimi Vanha Schäferi viittaa jotenkin menneeseen maailmaan, jossa kuri, järjestys, asukokonaisuudet, autot, talot, leffat, musa ja niin edelleen oli muka paljon parempaa… Noh, siitä voi joku olla muutakin mieltä, mutta Leinonen & Viranomaiset  elää kuitenkin tätä päivää ja hengissäpitävä voima on rock!”

Levy syntyi pitkästä tauosta huolimatta erittäin sujuvasti eikä monelaisissa kovissa kuvioissa karaistuilla äijillä mennyt sormi suuhun biisien teko- eikä äänitysvaiheessa, Leinonen kehaisee.

”Tuottajaa ei tarvittu erikseen, koska mulla oli selkeä näkemys biisiaihioista ja yhdessä kitaristi Miikka Paatelaisen kanssa saatiin notkea rivi kappaleita basisti Mitja Tuuralan, rumpali Sami Vettenrannan ja kosketinsoittaja Sami ’Kanttori’ Niemisen lyömättömällä sovitustietämyksellä hyvään ryhtiin.”

Levyjulkkareita vietetään huomenna 20. helmikuuta Helsingin Juttutuvassa.