Haastattelussa Jyrki 69: soololevy tulossa, suomenkielinen levy suunnitelmissa ja sata muuta projektia vireillä

Jyrki 69 toi keväällä psykobilly-vaikutteisen The 69 Cats -kokoonpanon jälleen liikekannalle. Tämän yhtyeen albumin nostattama pöly on hädin tuskin ehtinyt laskeutua, kun laulaja valmistautuu jo soololevyn julkaisemiseen. Timo Isoaho otti selvää hengästyttävällä tahdilla työskentelevän muusikon kuvioista.
10.6.2021 10:17

Jyrki 69 ei ole odottanut maailman avautumista ja esimerkiksi The 69 Catsin keikkoja toimettomana. Päinvastoin. Kulisseissa on tapahtunut jatkuvalla syötöllä ja lähikuukausien aikana onkin luvassa monenlaisia esiintuloja.

– Ensimmäinen soololevyni Helsinki Vampire ilmestyi kesällä 2017. Se koostui täysin Johnny Lee Michaelsin sävellyksistä. Pitkäsoiton tekeminen oli hieno kokemus meille molemmille, taustoittaa Jyrki 69.

– Viime vuonna Cleopatra Recordsilta tuli kysymys, että tehtäisiinkö toinen soololevy. Innostuin ajatuksesta saman tien. Mietimme mahdollisia lähestymiskulmia ja päätimme valmistella albumin, jonka jokainen kappale on toteutettu eri artistien ja tuottajien kanssa. Mukana on esimerkiksi Marilyn Mansonin kanssa paljon työskennellyt Tim Sköld ja muita ansioituneita tekijöitä.

Ensi syksynä ilmestyvän American Vampire -soolon ensimmäinen singlelohkaisu saapuu markkinoille kesäkuussa. Luvassa on tummasävyinen versio Jefferson Airplanen vuonna 1967 tunnetuksi tekemästä White Rabbit -kappaleesta.

– Moni ei taida tietää sitä, että olen todella kova Jefferson Airplane -fani.

Se ei tietenkään ole koskaan haitannut diggailua, että yhtyeen perustajiin kuului psykedeelisen kitaransoiton pioneeri, suomalaisia sukujuuria omaava Jorma Kaukonen, sanoo Jyrki 69.

– Kun sooloalbumin materiaali oli mietintävaiheessa, Cleopatra Recordsin edustaja ehdotti White Rabbitin versioimista Billy Idolin luottokitaristin Steve Stevensin kanssa. Pitää myöntää, että olen joskus kuullut huonompiakin ideoita!

– Aloimme sitten pohtia sovitusta ja päädyimme siihen tulokseen, että 80-luvun The Sisters Of Mercystä vaikuttunut versio saattaisi toimia aika hyvin. Kappaleen tuottajaksi valikoitui Die Kruppsin Jürgen Engler ja mies tekikin odotetun kovaa jälkeä.Enemmän suomeksi

Jos tekisimme vanhaa kunnon ostos-tv:tä, tähän kohtaan sopisi erinomaisesti lause ”eikä siinä vielä kaikki”. Jyrki 69:n lusikka on nimittäin viime aikoina uponnut moniin muihinkin keitoksiin.

– Olen mukana ensi syksynä ilmestyvällä Vexi Salmen lauluja -tribuuttialbumilla, sanoo laulaja.

– Opiskelin Hämeenlinnan lyseossa 80-luvulla, joten paikkakunnan sanoittajamestaria kunnioittavalle levylle pääseminen on suuri asia.

Janne Saksan tuottamalta albumilta löytyy myös monia muita hämeenlinnalaistaustaisia muusikoita, kuten Paleface, Sani ja Freeman.

– Se, että Vexin aikoinaan kirjoittamista, mutta syystä tai toisesta levyttämättä jääneistä töistä valikoitui minun esitettäväkseni kappale Nahkarotsi, tuntuu vähintäänkin sopivalta. Tekstissä nimittäin lauletaan sarjakuvista, pikku-Elviksistä ja monista muista läheisistä aiheista.

Jyrki 69 on aikaisemman uransa aikana esittänyt suomeksi vain pari kappaletta. Laulaja kertoo, että jatkossa lista saattaa kasvaa.

– Olen viime vuosina haaveillut, että pääsisin laulamaan enemmän äidinkielellä. Lukkoon lyötyjä suunnitelmia ei tällä hetkellä ole, mutta saattaa hyvinkin olla, että minulta ilmestyy jonakin päivänä suomenkielinen levy.

Englanninkielistä laulettavaa sen sijaan näyttää riittävän monellakin sektorilla. The 69 Eyes valmistelee parhaillaan ensi vuonna julkaistavia uusia kappaleitaan ja erilaisia fiittauspyyntöjä putkahtelee sähköpostiin tuon tuostakin.

– Olen ollut mukana parissa erittäin mielenkiintoisessa projektissa. Samhainissa soittaneella ja Glenn Danzigin bändissä vuodesta 2006 vaikuttaneella basisti Steve Zingillä on yhtye nimeltään Blak29 ja hän kysyi minua fiittaamaan ryhmän tulevalle levylle. Ihan kova ryhmä se onkin, sillä rumpujen takaa löytyy Johnny Kelly ja kitaran varressa vaikuttaa Tommy Victor. He kaikki vaikuttavat myös Danzigin nykyisessä yhtyeessä.

– Jo mainittu Jürgen Engler taas poimi minut mukaan, kun Die Krupps päätti tehdä version Chinese Black -kappaleesta. Kyseessä on belgialaisen new wave -yhtye The Neon Judgementin alkuperäisteos vuodelta 1981.

– Englerin pyynnön ajoitus oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Tuolloin elettiin maaliskuuta 2020, ja The 69 Eyes oli vielä Venäjän-kiertueen loppusuoralla, vaikka koko maailma oli jo käytännössä mennyt kiinni koronatilanteen vuoksi. Olimme sitten lähdössä hotellilta keikkapaikalle, kun puhelimeen kilahti tiedustelu Chinese Blackin tekemisestä. Vastasin myöntävästi. Palasimme Suomeen seuraavana aamuna viimeisellä mahdollisella koneella, ja nauhoitin pyydetyt lauluosuudet vielä saman iltapäivän aikana. Se oli kieltämättä varsin hektinen tapa aloittaa pandemiavuosi.

Siinäkö kaikki? Ei suinkaan.

– Cleopatra Recordsin alaisuudessa toimii myös leffayhtiö nimeltään Cleopatra Entertainment, ja he ovat pyytäneet minulta elokuvakäsikirjoitusta. Se on tällä hetkellä työn alla!

Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 5/21.

Lisää luettavaa