Hiljainen hittitehdas – Queen-basisti John Deacon 70 vuotta!

John Deacon lavalla Tukholmassa kesällä 1986.
Ilpo Musto /Shutterstock /All Over Press

Paljon onnea John Richard Deacon!

Jos satunnaiselta ohikulkijalta kysyy, mikä on Queenin myydyin single, moni vastannee Bohemian Rhapsody. Monille voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että kyseinen klassikko kuitenkin häviää vuonna 1980 julkaistulle Another One Bites The Dustille. The Game -albumille kynäilty diskojyrä on myynyt yli seitsemän miljoonaa kopiota, kun Bohemian Rhapsody on yltänyt reiluun kuuteen miljoonaan.

Monelle lienee myös yhtä suuri yllätys, että kyseinen kappale on lähtöisin basisti John Deaconin sävelkynästä.

Hiljainen basisti jäi usein Roger Taylorin, Brian Mayn ja ennen kaikkea räiskyvän Freddie Mercuryn varjoon. Kuvaavaa on, että Queenin debyyttilevylle hänen nimensä kirjoitettiin muotoon Deacon John, jotta tämä ”kuulostaisi mielenkiintoisemmalta”.

Deacon myös sävelsi määrällisesti vähiten Queenin kappaleita. Valtaosa materiaalista oli lähtöisin Mercuryn tai Mayn kynästä ja Taylor sävelsi joka levylle yhdestä kolmeen kappaletta. Deaconin ensimmäinen sävellyskrediitti löytyy vasta yhtyeen kolmannelta levyltä, josta eteenpäin basisti kirjoitti yhden tai kaksi kappaletta per levy.

Mutta minkä Deacon häviää määrässä, hän voittaa laadussa. Useimmat Deaconin kappaleet julkaistiin myös singleinä, jotka saivat hyvin radiosoittoaikaa ja menestyivät myyntilistoilla. Another One Bites The Dustin lisäksi muun muassa klassikkoalbumi A Night At The Operalta ei Bohemian Rhapsodyn lisäksi julkaistu singleinä kuin Deaconin kirjoittama You’re My Best Friend.

Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen Deacon jättäytyi nopeasti tyystin pois musiikkimaailmasta. Hän esiintyi ainoastaan kolmesti ja oli mukana Queen Rocks -kokoelmalevyä varten tehdyllä No-One But You (Only The Good Die Young) -kappaleella vuonna 1997, jonka jälkeen hän eläköityi kokonaan. Brian May ja Roger Taylor kertoivat Rolling Stone -lehden haastattelussa 2014, ettei erakoitunut basisti juuri pidä yhteyttä keneenkään, mutta hän huolehtii edelleen Queeniin liittyvistä rahallisista asioista.

Tällä päivämäärällä 19. elokuuta John Deacon täyttää 70 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi nostetaan hiljainen basisti parrasvaloihin ja katsotaan, mitkä kappaleet oikein olivatkaan Deaconin käsialaa.


Misfire
(albumilta Sheer Heart Attack, 1974)

Ensimmäinen kokonaan Deaconin kirjoittama kappale, jolla hän soittaa myös kitaraa.


You’re My Best Friend
(albumilta A Night At The Opera, 1975)

Ensimmäinen singlenä julkaistu Deaconin kappale. Omistettu Deaconin vaimolle Veronica Tetzlaffille.


You And I
(albumilta A Day At The Races, 1976)

Tie Your Mother Down -singlen b-puoleksi laitettu kappale, jota yhtye ei koskaan soittanut livenä.


Spread Your Wings
(albumilta News Of The World, 1977)

News Of The World -pitkäsoitolle Deacon teki peräti kaksi kappaletta. Spread Your Wings oli levyn toinen singlejulkaisu ja sen musiikkivideo kuvattiin Roger Taylorin silloisen talon takapihalla.


Who Needs You
(albumilta News Of The World, 1977)

News Of The World -levyn toinen Deaconin kynäilemä kappale, jolla sekä Deacon että Brian May soittavat flamenco-kitaroita.


If You Can’t Beat Them
(albumilta Jazz, 1978)

Keikkavakioksi muodostunut kappale, jolla basisti antoi kunnolla tilaa myös kitaristille: kaksiminuuttinen kitarasoolo on Queenin pisimpiä.


In Only Seven Days
(albumilta Jazz, 1978)

Don’t Stop Me Now -singlen b-puoli, jolla Deacon soittaa sekä sähkö- että akustista kitaraa.


Another One Bites The Dust
(albumilta The Game, 1980)

Michael Jacksonin kehoituksesta singlenä julkaistu kappale osoittautui hitiksi ja se on myynyt maailmanlaajuisesti yli 7 miljoonaa kappaletta.


Execution Of Flash ja Arboria (Planet Of The Tree Men)
(albumilta Flash Gordon, 1980)

Queen teki soundtrackin Mike Hodgesin ohjaamalle Flash Gordon -elokuvalle ja Deaconin säveltämiä osioita löytyy levyltä kaksi kappaletta. Knoppitietona mainittakoon, että Flash Gordon -albumi julkaistiin 8. joulukuuta 1980 – siis samana päivänä, kun John Lennon ammuttiin kotinsa edustalle.


Back Chat
(albumilta Hot Space, 1982)

Hot Space -levyn kuudes ja viimeinen singlelohkaisu. Deacon soittaa funk-vaikutteisesssa kappaleessa basson lisäksi rytmikitaraa sekä syntikoita.


Cool Cat
(albumilta Hot Space, 1982)

Yhdessä Freddie Mercuryn kanssa tehty kappale, jolla David Bowien piti alun perin olla myös mukana. Mercury soittaa kappaleessa sähköpianoa Deaconin hoidellessa kaikki muut instrumentit rummuista lähtien.


I Want To Break Free
(albumilta The Works, 1984)

Kappale muistetaan kenties parhaiten musiikkivideostaan, jonka MTV aikoinaan asetti pannaan, koska Queenin jäsenet olivat pukeutuneet naisiksi. Brian Mayn mukaan Amerikassa ei ilmeisesti tajuttu vitsiä eikä tunnettu saippuaoopperaa, johon hahmoilla viitattiin.


One Year Of Love
(albumilta A Kind Of Magic, 1986)

Highlander-elokuvan soundtrackina toimineella albumilla on mukana kolme Deaconin sävellystä, joista One Year Of Love on merkitty yksin basistin nimiin. Kappale soi elokuvan baarikohtauksessa ja sen saksofonisoolon soittaa Steve Gregory, joka soittaa myös George Michaelin Careless Whisper -kappaleessa.


Pain Is So Close To Pleasure ja Friends Will Be Friends
(albumilta A Kind Of Magic, 1986)

Deaconin ja Freddie Mercuryn yhteistyönä syntyneet kappaleet. Friends Will Be Friends -musiikkivideo kuvattiin yhtyeen faniklubin jäsenistä koostuneen yleisön edessä.


The Miracle, Rain Must Fall ja My Baby Does Me
(albumilta The Miracle, 1989)

The Miracle -levyllä kaikki kappaleet kreditoitiin koko bändin nimiin, mutta nimikappale, Rain Must Fall ja My Baby Does Me syntyivät pääosin Deaconin ja Mercuryn yhteistyönä. The Miracle -kappaleen musiikkivideolla Deaconin nuorempaa versiota esittää James Currie.


My Life Has Been Saved
(albumilta Made In Heaven, 1995)

Kappale julkaistiin alun perin jo vuonna 1989 The Miracle -levyltä löytyvän Scandal-kappaleen singlejulkaisun b-puolena. Made In Heaven -versio on kuitenkin tehty uudelleen Mercuryn lauluosuuksia lukuun ottamatta.