Keikkabussielämää ja self-helpiä – Jenkkirundi-kirja päästää Daniel Lioneyen kulisseihin

Lähde mukaan seitsemäksi viikoksi Daniel Lioneyen jenkkirundille.
19.8.2016 09:18

Tästä näkökulmasta rockbändin kiertue-elämää pääsee näkemään aivan liian harvoin. Jenkkirundi  – Seitsemän viikkoa kiertue-elämää -kirjassa lähdetään mukaan Daniel Lioneyen (sekä Turisaksen, Nachtmystiumin ja Cradle Of Filthin) Amerikan-kiertueelle, ja fokus on muusikoiden sijaan kiertueen käytännön järjestelyissä. Budjetoinnissa, logistiikassa, tekniikassa ja muussa sellaisessa yleensä kulisseihin jäävässä.

Kuulostaako tylsältä? Jenkkirundi on kaikkea muuta kuin tylsä kirja, paristakin syystä: Ensinnäkin Kimmo Aroluoma kirjoittaa sujuvasti ja viihdyttävästi, sopivan kevyellä tatsilla. Hän tasapainoilee muusikoille suunnatun teknisen puheen sekä yleistajuisen tarinoinnin, maallikkoakin kiinnostavien keikkabussianekdoottien välillä.

Toisekseen Jenkkirundi kertoo paljon muustakin kuin vain kiertueen järjestelystä. Yhdysvaltojen kulttuurin pohtimisen lisäksi kirjassa nousee lähes pääosaan ”self help” -osuus, rinnalla kulkeva kertomus työurastaan ja perheenpään roolistaan vatsahaavaan saakka stressaavasta Kimmosta, joka opettelee muuttamaan asennettaan ja elämään hetkessä.

Kuulostaako kliseiseltä? Senkin Aroluoma onnistuu enimmäkseen välttämään, sillä hän ei sorru saarnaamiseen tai liikaan tunteiluun, vaan kertoo kokemuksistaan ja oivalluksistaan lähes toteavasti. Tosin kirjan edetessä omien elämänarvojen pohdiskelu käy hieman toisteiseksi ja haukkaa kirjasta turhankin suuren osan.

Aroluoma julkaisi pari vuotta sitten yhdestä vuorokaudesta The Rasmuksen rundilla kertovan Keikkapäivä-kirjan (lue Soundin arvio kirjasta täältä). Jenkkirundi on sille suoraa jatkoa, mutta onnistuneesti jalostaa ideaa laajemmaksi ja myös laajempaa lukijakuntaa kiinnostavaksi.

Kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa kaikille ensimmäisiä ulkomaanrundeja suunnitteleville bändeille.


Kimmo Aroluoman kirja Jenkkirundi – Seitsemän viikkoa kiertue-elämää ilmestyy 1.9. Kirjan ensimmäinen luku on nyt luettavissa Aroluoman blogissa.

Daniel Lioneyen albumi Vol. III ilmestyi tänään. Yhtyeen haastattelu löytyy tänään ilmestyneestä Soundi-lehdestä.

Lisää luettavaa