Kuukauden kuvaajavieras: Joanna Tzortzis

Keikkakuvaajia esittelevän Palsa esittää -palstan kuukauden kuvaajavieras on Joanna Tzortzis.
25.10.2019 10:38

Palstaa kuratoiva valokuvaaja Tomi Palsa perustelee Joanna Tzortzisin kutsumista mukaan näin:
”Joanna Tzortzis on nykyajalle ominaiseen tapaan moniosaaja. Keikkakuvien lisäksi hoituu haastattelut, videot ja kaikki mahdolliset somealustojen erikoisuudet. Hieno ominaisuus on myös hänen määrätietoisuutensa. Yhdessä välissä Joannalla oli kuvaushaluja enemmän kuin kuvauskeikkoja, joten hän perusti korkeatasoisen musiikkiblogin, jonka kautta kuvausmahdollisuuksia on tullut aina vaan lisää. Innostuneisuus on näkynyt kuvien tason jatkuvana nousuna.”

Haastattelussa Joanna Tzortzis

Milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
”Olen aina ollut luova persoona, mutta pääfokukseni on aina ollut ennen kaikkea kirjoittamisessa. Jo teini-ikäisenä aloin kirjoittaa paljon myös musiikista ja keikoista sillä molemmat olivat sydäntäni lähellä. Pitkään minulla oli aina aisaparinani eri kuvaajia, jotka hoitivat kuvauspuolen, kun itse toimittajana hoidin kirjoittamisen. Meni tosi pitkään ennen kuin keksin, että minähän voisin kokeilla keikkakuvaamista itsekin.”

”Törmäsin muutamia vuosia sitten ala-asteen luokkatoveriini bussissa, ja hän sanoi ettei ihmettele yhtään, että kuvaan nykyään, kun minulla oli jo lapsena joka päivä kamera kourassa. Kun rupesin miettimään asiaa, ymmärsin, että kyllä se kamera tosiaan on pysynyt kädessä jo pidemmän aikaa, en vain ollut tajunnut sitä ihan itsekään, kun olin keskittynyt niin vahvasti kirjoittamiseen. Olin kuvannut paljon ihmisiä ja arkea, mutta joku sellainen viimeinen kipinä siitä valokuvaamisesta oli puuttunut, jotta palo kuvaamista kohtaan olisi roihahtanut kunnolla. Se kipinä syttyi kun päädyin yhdistämään valokuvaamisen itselleni kaikkein rakkaimpaan asiaan, eli musiikkiin.”

Jaden Smith, 16.8.2019
Blockfest, Tampere. Kuva: Joanna Tzortzis

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
”Keikkakuvauksessa on mahdollista kehittää itseään jatkuvasti, sillä kuvaustilanteissa vallitsevat aina haastavat, alati vaihtelevat olosuhteet. Valot muuttuvat jatkuvasti ja yleensä kohde on jatkuvassa liikkeessä. Samalla kuitenkin juuri ne samat asiat, jotka tekevät kuvaushetkistä niin haastavia, ovat niitä samoja jotka tekevät niistä kiinnostavia, koska aina on olemassa jokin ohikiitävä hetki, joka on mahdollista päästä ikuistamaan.”

”Keikkakuvaajat pääsevät yleensä kuvaamaan lavan eteen kolme ensimmäistä kappaletta. Silloin lavan edessä vallitsee yleensä hyvin erityinen tunnelma. Kun artisti astuu lavalle, olo on samaan aikaan jännittynyt, kiitollinen, vaikuttunut ja liikuttunut. Mitä tahansa voi tapahtua. Se on luovalle tekijälle todella hedelmällistä maaperää, jos pystyy heittäytymään siihen hetkeen ja pysymään valppaana.”

”Olen herkkä molempien osapuolien energioille; sekä artistin, että yleisön”

”Keikoilla olen ollut aikoinaan sekä ihan fanityttönä eturivissä itkemässä, ja sittemmin myös aikuisena seurannut kameran kanssa artisteja ja heidän keikkojaan niin pitkään, että olen herkkä molempien osapuolien energioille; sekä artistin, että yleisön. Niissä taianomaisissa hetkissä keikkojen alkaessa tuntuu joskus siltä, että tunnen molempien osapuolien tunneskaalat, ja ne ovat niitä mitä yritän usein saada jotenkin vangittua valokuviini.”

”Näiden kaikkien seikkojen ohjaaminen siihen yhteen täydelliseen kuvaan ei ole helppoa, mutta intuitio näiden hetkien sieppaamiseen ja teknisten olosuhteiden omaksumiseen kehittyy kuvatessa. Se on tosi palkitsevaa.”

Jeremie. Kuva: Joanna Tzortzis

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?

”Tuoreimpana mieleen on jäänyt Asap Rockyn keikka Tampereen Blockfesteillä viime kesänä. Kesä 2019 oli jo tullut tunnetuksi sellaisena, että artistit olivat Suomessa peruneet historiallisen paljon festarikeikkojaan. Asap Rocky päätyi tutkintavankeuteen Ruotsissa kesäkuun lopussa, mikä ei ainakaan kasvattanut kenenkään uskoa siihen, että hänet todella nähtäisiin sovitulla keikalla Tampereella.”

”Epäusko Asap Rockyn paikalle saapumisesta kasvoi koko kesän, ja tuntui vallitsevan vielä Blockfestien startattuakin aina viimeiseen hetkeen saakka. Tuntui siltä, että koko Ratinan Stadion odotti vielä keikan alkaessakin screeneille tekstiä keikan peruuntumisesta.”

”Kun keikka viimein alkoi, oli lavan eteen ripustettu lakana, jonka takana näkyi vain artistin siluetti. Ensimmäisten kappaleiden edetessä alkoi tuntua siltä, ettemme me kuvaajat saa napattua kuvia muusta kuin tästä siluetista ennen kuin meidät jo ohjattaisiin pois lavan edestä kolmen kappaleen jälkeen. Toisaalta epäusko tuntui selkäytimessä edelleen ja mietitytti toisaalta, että oliko verhon takana edes Asap Rocky.”

”Kun lakana viimein putosi, astui esiin artisti, jolla oli hiihtomaski päässään. Tämä syvensi ihmetystä, ja tässä vaiheessa kuvausaitaus oli jo täynnä kymmeniä ihmisiä kuvaajien lisäksi, ja kolmas kappale, jonka jälkeen kuvaajat yleensä ohjataan ulos, oli jo pelkkä muisto vain. Kukaan ei kuitenkaan ollut ohjannut vielä ketään pois. Kuvaaminen oli haastavaa, koska aitauksessa oli jo lähes yhtä ahdasta kuin yleisössäkin.”

”Lopulta Asap Rocky riisui maskinsa, ja koko Ratinan stadion hajosi liitoksistaan. Aidat meinasivat kaatua yleisön ympärillä, kun meno oli niin riehakas. Öistä taivasta vasten liekkipaitaan pukeutunut Asap Rocky veti sellaisen keikan, jota tuskin kukaan hetkeen unohtaa. Lavalla nähtiin vierailemassa myös Jaden Smith. Tunnelma oli todella uniikki, ja tuntui siltä, että kukaan ei voinut uskoa, että keikka todella tapahtui. Mutta totta se oli, Asap Rocky todella saapui Suomeen, ja bailasi jopa Tampereen Ilonassa yöhön saakka.”

Asap Rocky. 16.8.2019 Blockfest, Tampere. Kuva: Joanna Tzortzis

Minkä (elossa olevan) artistin haluaisit päästä kuvaamaan? 

”Haluaisin myös lähteä jonkun artistin kanssa kiertueelle, ja päästä kuvaamaan matkaa kokonaisvaltaisemmin keikkojen ympärillä.”

”Viime aikoina olen ollut erityisen vaikuttunut Lizzosta ja Billie Eilishista. Molemmat tekevät tosi inspiroivaa ja rajoja rikkovaa työtä omalla sarallaan. Olisi ihan mieletöntä joskus päästä kuvaamaan heitä, tai ylipäätään nähdä heidät livenä.”

”Haluaisin myös lähteä jonkun artistin kanssa kiertueelle, ja päästä kuvaamaan matkaa kokonaisvaltaisemmin keikkojen ympärillä. Se on aina kiinnostanut minua, ja jo lapsena unelmoin, että voisin olla Bäkkäreiden keikkojen paitamyyjä tai lippujentarkastaja. Jollain tavalla minulle on siis aina ollut tärkeää olla lähellä musiikkia, ja niitä hetkiä joissa se koskettaa eniten.”

Sitoi, 10.8.2019 Flow, Helsinki. Kuva: Joanna Tzortzis

D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. 28.6.2019,
Provinssin backstage, Seinäjoki

TUTUSTU JOANNA TZORTZISIN VALOKUVIIN:
www.joannahearts.com
www.musiikkiblogi.fi

Lisää luettavaa