Latviassa tapahtuu: Latvian Skaņu Mežs -festivaalilla nähdään pian suomalaisduo Amnesia Scanner, äärimetallia, kokeellista elektroa ja paljon muuta

Soundin erikoiskirjeenvaihtaja Matti Komulainen matkaa lokakuun alussa Latvian Skaņu Mežs -festareille. Tässä pieni ennakkokatsaus siihen, mitä tuleman pitää ja mistä livearviossa aikanaan kerrotaan.
29.9.2023 12:21

Teksti: Matti Komulainen

Viikon kuluttua 6.–8. lokakuuta 2023 Latvian Riiassa järjestetään Skaņu Mežs -festivaali. Pääesiintyjäksi on kiinnitetty suomalaisduo Amnesia Scanner, jota on luonnehdittu yhdeksi elektronisen undergroundin kulmakivistä. Berliiniin asettuneet Ville Haimala ja Martti Kalliala ovat tutkineet sähköisiä sointisfäärejä yhdessä vuodesta 2014.

Järjestyksessä 21. seikkailumusiikkifestivaalilla kuullaan myös muun muassa äärimetallia ja japanilaista noisea. Kokeellista metallia takoo Mories de Jongin Gnaw Their Tongues. Japanilaisryhmä Violent Magic Orchestra puolestaan kuvailee itseään ”äärimmäiseksi taidemusiikkiprojektiksi”, joka ylpeilee hämmentävän äänekkäällä esiintymisellään.

Skaņu Mežsin erikoisvieraaksi saapuu Raven Chacon. Hän on ensimmäinen alkuperäisamerikkalainen säveltäjä, joka on voittanut Pulitzer-palkinnon musiikillaan.

Rajoja rikkovat niin ikään spoken word -taiteilija ja post-grime-muusikko Coby Sey, norjalaiskitaristi Stian Westerhus, brittiläinen laulaja-lauluntekijä-säveltäjä Daniel Blumberg ja japanilainen post-punk-veteraani Phew.

Freen soihtua kantaa vuorostaan trio, jossa improvisoivat rumpali Hamid Drake, basisti William Parker ja kitaristi Joe Morris. Klikin jäseniä yhdistää maine Yhdysvaltojen syvällisimpinä oman tien kulkijoina.

Skaņu Mežs on saavuttanut kovan maineen maailmalla. Esimerkiksi The Wire -lehti on kehunut tapahtumaa ”hurjan kunnianhimoiseksi” ja määrittellyt sen ”Baltian suurimmaksi avantgarde- ja kokeellisen musiikin festivaaliksi”.

Skaņu Mežs järjestetään vanhaan rautatiemakasiiniin rakennetussa Hanzas Perons -konserttisalissa (Hanzas iela 16A).

Yhden päivän lippu perjantaille ja lauantaille 6. ja 7. lokakuuta maksaa 35 euroa. Koko festivaalin kattava passi maksaa 50 euroa. Lippuja voi ostaa osoitteesta latvialaisen Ticket Service myyntikanavista. Tapahtuman koko ohjelma löytyy täältä.


Phew.

Lisää luettavaa