Psykoottisuudesta virtuaalitodellisuuden keinoin – Lauantailekana Cry Of Pain: Call It By Name

Haminalaisryhmä jatkaa Stam1nan viitoittamalla tiellä julkaisemalla 360° -musiikkivideon.
14.10.2017 18:24

Lauantailekat ovat meneviä ja tunnelmallisia kotimaisia ralleja. Ei raja-aitoja.

Haminalainen, jo vuonna 2000 alkunsa saanut rockpumppu Cry Of Pain on täräyttänyt taajuuksille niin sanottuun virtuaalitodellisuuteen sijoittuvan musiikkivideon kappaleeseensa Call It By Name. Sitäpä tänään Lauantailekana luukuttelemme.

Biisi videoineen on kolmas lohkaisu yhtyeen kaikkiaan viisiosaiselta Peace & Fuck ’Em All -musiikkivideoalbumikokonaisuudelta, jonka ensimmäinen pala I Want Sex ilmestyi vuoden 2015 lopulla ja sitä seurannut Hit Me vajaa vuotta myöhemmin.

”Sanoi kuka vaan mitä tahansa, niin kyllähän se 45 minuutin audiolevy oli tuotteena kuollut jo vuonna 2013.”

Basisti Niko Suortti kertoo konseptista:

Musavideoalbumi alkoi ideana kypsymään heti Grim Memories & Bad Flashbacks -debyyttimme (2013) jälkeen. Sanoi kuka vaan mitä tahansa, niin kyllähän se 45 minuutin audiolevy oli tuotteena kuollut jo tuolloin vuonna 2013. Etenkin kun puhutaan bändeistä, joilla ei ole pohjalla valtavaa fanilaumaa. Jengi vaan yksinkertaisesti kuluttaa musiikkia eri tavalla kuin 20 vuotta takaperin.

Sen sijaan, että oltais jääty lyömään päitämme seinään ja syyttelemään yleisöä siitä, ettei kukaan halua ostaa levyjä, päädyttiin hakemaan ratkaisua, joka istuisi nykymaailmaan paremmin. Puolitettiin kappalemäärä ja ladattiin jäljelle jääviin biiseihin enemmän sisältöä. Videot toimii tällaisessa hyvänä apuna.

Call It By Name -biisiä ja videota Suortti luonnehtii näin:

– Päällimmäinenä teemana biisissä on tietty kannabis. Eikä ehkä niinkään päihde sinänsä, vaan kyseisen aineen asema tässä yhteiskunnassa. On ollut helvetin surkuhupaisaa seurata, miten meidän niin mukamas edistyksellisessä ja vapaassa oikeusvaltiossamme on edelleen tällaisia tabuja, joiden ympärillä avointa keskustelua ei voida käydä. Ja yleensä sekin keskustelu mikä syntyy, on järjettömän polarisoitunutta. Argumentit ja mielipiteet on puolin ja toisin sellaista hiekkalaatikkotasoa, ja siinä kohtaa homman ydin siirtyy keskustelusta kinasteluun. Ilmiö tosin taitaa kuulua ajan henkeen ihan aiheesta riippumatta.

Video oli tavallaan hyvinkin helppo rakentaa teeman ympärille. Lähtökohtaisesti ideana oli tehdä psykoottinen video psykoottisesta aiheesta. Virtuaalitodellisuus astui suunnitelmiin, kun Medialouhos teki keväällä 2016 Stam1nalle 360° –videon niiden Kuudet raamit -tsibaleeseen. Saman vuoden syksyllä ruvettiin ohjaaja Jouni Kallion kanssa suunnittelemaan meidän videota ja päätettiin tuoda virtuaalitodellisuutta siinä mukaan vieläkin vahvemmin. Tarkoituksena oli saada vietyä katsoja tripille ilman mitään ulkopuolisia substansseja. Ja hyvinhän pätkä tuntuu asiansa ajavan. Tämmöisissä erikoishommissa on aina iso mahdollisuus mennä pöpelikköön ja lujaa, mutta Jouni sai pidettyä kokonaisuuden uskomattoman hyvin kasassa.

Lauantaileka – Cry Of Pain: Call It By Name (katso Jouni Kallion ohjaama 360° -musiikkivideo jutun alusta. Puhuttelevimman kokemuksen saavuttamiseksi tekijät suosittavat katsottaessa käytettävän virtuaalitodellisuuslaseja.)

Yllä näkyvä singlekansi on Suvi Nopasen käsialaa.

Cry Of Painin videoepookin kaikki tähän mennessä ilmestyneet osat voit katsastaa bändin YouTube-kanavalta.

Cry Of Pain Hanna Kaikkosen kuvaamana.

Cry Of Pain on:

Riku Lipponen (laulu ja kitara)
Ville Nummi (kitara)
Niko Suortti (basso)
Tatu Mellin (rummut)

Biisiuutuuksista ulottuvimmat viikoittain päivittyvältä Parasta juuri nyt -soittariltamme:

Kaikki menneisyyden Lauantailekat tavattavissa täällä.

Lisää luettavaa