Lauluja epävarmuudesta, kateudesta ja menetyksestä – Karinan kakkoslevyllä käsitellään vaikeita aiheita

Karina. Kuva: Tero Ahonen
Tero Ahonen

Karin Mäkirannan ja Helmi Tikkasen muodostaman Karinan toinen albumi on nyt julki. Levyn teemat ovat debyyttiä raskaampia, joten musiikistakin haluttiin aiempaa rockimpaa. Lue katkelma Soundissa 2/20 julkaistusta haastattelusta tästä. Karina nähdään keikalla Tampereen G Livelabin Soundi-klubilla 27.3.

Ensimmäisen levyn saamasta kiitoksesta huolimatta Karina ei ole tyytynyt tekemään toisintoa siitä. Musiikki on muuttunut ja kehitystä on tavoiteltu tietoisesti. Helmi Tikkanen kertoo, että bändi kaipasi musiikkiin rockimpaa otetta.

– Jos niin voi tässä yhteydessä sanoa. Meillä molemmilla oli hyvin keskeisenä sellainen ajatus, että tähän tarvitaan rokkia. Se on vastapainoa ekalle levylle, joka on tähän toiseen verrattuna maalailevampi.

Lyriikkaosastolla kehitys on edennyt vastaavasti iskevämpään suuntaan. Siinä missä Karinan ensimmäisellä albumilla on monta rakkauslaulua, toisella niitä ei ole yhtään. Tikkanen sanoo, että bändien kakkosalbumeille tyypillisesti sanoitusideat ovat kypsyneet.

– Ekan levyn jälkeen me reflektoitiin paljon sitä, mitä kaikkea oli koettu. Siitä syntyi biisejä. Tokalla levyllä on enemmän rehellistä puhetta epävarmuudesta ja aiheita, joita ei usein lauluissa kuule.

Niin tosiaan on. Karina on kirjoittanut kappaleita muun muassa suorituspaineista, kateudesta, hyväksynnän hakemisesta, terapiasta ja menetyksestä. Ne eivät ole mitään kepeitä teemoja. Karin Mäkirannan mukaan sellaisten asioiden sanoiksi muotoileminen on voimaannuttavaa.

– Kun aihe on sellainen, ei tarvitse miettiä, miten sen esittäisi. Eli voi laulaa vaikka pelkojen kohtaamisesta miettimättä, pitääkö jossakin kohdassa soittaa kitaraa vai ei. Sillä tasolla tärkein on se asia itse, ei se, mitä muuta siinä samalla suorittaa.

Sellaisten teemojen puiminen ei ole yhtä turvallista tarttumapinnan tarjoilua kuin esimerkiksi ihastumisella mehustelu, jota popmusiikissa niin usein harjoitetaan. Karinan naiset kuitenkin sanovat, ettei sanoituslinjan muuttaminen tuntunut liian pelottavalta tai paljastavalta. Ongelmallisetkin asiat nimittäin ovat yleisiä.

– Eivät kaikki levyllä kuultavat jutut ole tapahtuneet meille itsellemme. Ne ovat henkilökohtaisia asioita hyvin monelle. Ne ovat jatkuvasti arjessa läsnä olevia asioita, joista tulee puhuttua ihmisten kanssa.

– Jep.

Kuten kipeistä aiheistakin voi päätellä, Mäkiranta ja Tikkanen eivät tee taustamusiikkia. Karinan biisien studioversioissa tapahtuu paljon enemmän kuin äkkiseltään huomaakaan, ja livenä ne edellyttävät melkeinpä hiljentymistä tullakseen ymmärretyiksi. Sikäli bändi vaatii kuulijaltaan paljon.

– Kyllä ihminen, joka haluaa keskittyä musiikkiin, pystyy tekemään sen, Mäkiranta kuittaa.

– Tai jos vaikka jollakin festarilla joku pysähtyy kuuntelemaan vain yhden meidän biisin, sekin voi olla tärkeä juttu.

Keikoilla vastuu on myös bändillä. Tikkanen kertoo Karinan opettelevan olemaan läsnä olosuhteista riippumatta.

– Yleisö ja paikka eivät aina voi olla maailman otollisimmat, mutta sen ei pitäisi antaa vaikuttaa siihen, miten itse suoriutuu keikasta.

– Me kehitytään esiintyjinä koko ajan, päästään aina vain syvemmälle siihen maailmaan, Mäkiranta jatkaa.

– Mä uskon, että jos artisti tulkitsee kappaleitaan niin rehellisesti kuin voi, se välittyy myös ulospäin.

Vaikka Karina laulaa suomeksi, se ei tunnusta kielirajoja. Tikkanen ja Mäkiranta ovat jo esiintyneet muutamissa Euroopan maissa muun muassa Beirutin ja Hattie Whiteheadin kanssa.

– Kaikki, mikä tulee eteen, otetaan vastaan. Meillä on ollut vasta vähän ulkomaankeikkoja, mutta ne ovat olleet unelmakokemuksia. On tosi hieno juttu, että suomen kielellä laulettu musiikki kiinnostaa ja että sillä on mahdollisuus soida muuallakin kuin Suomessa.

Mäkiranta lisää, että millään muulla kielellä laulamista ei ole edes harkittu.

– Se, että me tehdään suomenkielistä musaa, on ollut aina selvää. Keikoilla on ollut kiva kuulla, että suomi kuulostaa kiinnostavalta ja kauniilta. Siitä tulee hyvä olo, koska kieli on yksi instrumenteista tässä musiikissa.

Karinalla on edessään kiinnostava vuosi, mutta yhtye on vielä vähäpuheinen sen suhteen, mitä kaikkea 2020 tullessaan.

– No, meiltä tulee levy ja me tehdään Suomen-kiertue, mutta muusta ei varmaan saa vielä kertoa, Tikkanen salailee. – Sanotaan sen sijaan, että me aiotaan kehittyä ihmisinä ja muusikoina.

Mitkä ovat tunnelmat toisen albumin ilmestyessä? Tuleeko Karinasta kestävä, pitkäaikainen osa elämäänne?

– Se on sitä jo.

– Jep.

Teksti: Ari Väntänen
Lue koko haastattelu Soundista 2/20.