Maailman valtameret ja ihmisten aiheuttamat ongelmat – Ensinäytössä tummanpuhuva VR-tekniikalla toteutettu Sydän, Sydän -video

"Päätimme ottaa sivujuonteena esille maailman valtameret ja ihmisen aiheuttamat ongelmat niissä, kuten valtavat virtojen kasaamat muovimantereet ja uhanalaisten lajien sukupuuton."

https://youtu.be/hcZROhknukM

Sydän, sydän on julkaissut yhteistyössä taiteen ja tieteen monitoimitalo Artlabin kanssa VR-teknologiaa hyödyntävän musiikkivideon, jossa yhdistyvät täydet 360° pyörivät kamerat, rockbändi ja merellinen atmosfääri. Harvoin selkeästi kantaa musiikillaan ottava Sydän, Sydän on tuoreimmalta Molskis-levyltään irroitetulla Meren kuningatar -videolla tehnyt poikkeuksen myös tässä asiassa.

– Päätimme ottaa sivujuonteena esille maailman valtameret ja ihmisen aiheuttamat ongelmat niissä, kuten valtavat virtojen kasaamat muovimantereet ja uhanalaisten lajien sukupuuton. Tunnelmaltaan videosta tuli tummanpuhuva ja ehkäpä hiukan uhkaava, kuvailee laulaja-kitaristi Tuomas Skopa.

Artlabissa työskentelevä Skopa kertoo videon syntyneen Teatterikorkeakoulun tiloissa neljän päivän aikana. VR-teknologia oli videota tehdessä lasten kengissä eikä Googlekaan aina osannut auttaa ongelmissa. Skopa kiitteleekin ryhmän teknisiä neroja eli kuvasta ja animoinnista vastannutta formaattisenaattori Janne Laihoa sekä äänisuunnittelijana toiminutta yhtyeen kosketinsoittaja Jussi Liukkosta.

– Parhaassa tapauksessa 360° video tuo artistin katsojan lähelle kouriintuntuvalla tavalla ja antaa mahdollisuuden astua yhtyeen maailmaan kokonaisvaltaisesti, Skopa toteaa ja lisää, että Meren kuningatar on varustettu lisäksi reaktiivisella ääniraidalla eli katsojan liikkeet vaikuttavat siihen, miltä kappale kuulostaa (Applen mobiililaitteet eivät tällä hetkellä tue spatial-ääntä).

Mitä muita uusia video- tai lavarekvisiittatekniikoita Sydän, Sydän haluaisi mahdollisesti tulevaisuudessa seuraavaksi kokeilla?

– Jos puhutaan 360° videosta, itse haluaisin kokea, miltä tuntuisi seistä kadulla samalla, kun sambakulkue kävelisi lävitseni Rion karnevaaleissa. Myös elämä toisella planeetalla kiinnostaa.

Sydän, Sydän juhlistaa loppuvuodesta 15-vuotista uraansa ja heittää sen kunniaksi Helsingissä Korjaamon Vaunusalissa spektaakkelimaisen konsertin 18. marraskuuta.