Mitä Jouni Hynynen veikään A.W. Yrjänälle häälahjaksi? Vastaukseen viitataan maineikkaalla Rakastaa/ei rakasta -videolla

Kotiteollisuus muistelee Soundissa 11/22 Kuolleen kukan nimi -albumin tekemistä. Jutussa käsitellään myös Rakastaa/ei rakasta -singlen videota, joka toi tekijöilleen Muuvi-palkinnonkin.
22.12.2022 09:08

Rakastaa / ei rakasta -single sai rinnalleen Pete Veijalaisen ohjaaman musiikkivideon, joka esittelee Lappeenrannan oleellisimpia nähtävyyksiä niin ansiokkaasti, että video palkittiin kultaisella Muuvi-palkinnolla 2002.

Hynynen: – Mie muistan sen, kun kesken äänitysten oltiin jotenkin käyty moikkaamassa Koskisen Aria, joka myy tätä nykyä Stam1nan ja CMX:n keikkoja.

– Ari ikään kuin ilmoitti miulle, että olisi tällainen kaveri kuin Veijalaisen Pete, joka haluaisi tehdä videoita. Menin Tuusulasta Helsinkiin, kävin jubailemassa ihmisten kanssa ja en edes tiedä, miten se videon käsis lähti menemään, mutta Veijalaisella taisi olla aika vahva näkemys siitä asiasta.

– Muistan sen parin kolmen tunnin session, minkä juttelin jätkien kanssa. Oltiin Kluuvin kauppakeskuksen jossain baarissa ja käytiin läpi nopeasti asioita. Koskinen syötti minulle kaikki ne ”Et ottanu sinappia” -hommat ja muut videon yksityiskohdat. Olin, että kuulostaa vitun hyvältä. Kirjoittakaa. Tehkää. Se nerous oli heti siinä käsillä.

– Sellaista irvokasta Matti Ijästähän siinä on haettu. Sitten se vaan tapahtui. Siihen aikaan levy-yhtiöllä oli pistää vähän massiakin videon tekoon, joten ilman muuta me lähdettiin toteuttamaan sitä.

Sinkkonen: – Koskinenhan oli Lappeenrannan miehiä. Täten videossa vilahtaa Kaukaan tehtaat, Kössin grilli ja muita tärkeimpiä asioita. Siihen aikaan, ja varsinkin 80-luvulla, ihmiset kokoontui autojen kanssa Vapaudenaukiolle. Mie oon itsekin pyörinyt siellä ja ajanut autolla sitä pillurinkiä. Se on sitä pienen kaupungin idylliä.

Hynynen: – Kössin grilli on niinkin merkityksellinen, että vuonna 2006 käydessäni Yrjänän Akin ja Kikke Heikkisen häissä vein lahjaksi lahjakortin Kössin grillille, että sitten kun tulevat Lappeenrantaan, pääsevät kokemaan kaiken.

Hongisto: – Videostahan tuli helvetin hyvä. Muutamaan minuuttiin mahtuu niin paljon kaikkea hykerryttävää Matti Nykänen -Sinkkosesta itse kittaamani viinan määrään. Ja saatiinhan siinä tissitkin ruutuun. Ilmankos se menestyi.

Teksti: Aki Nuopponen
Haastattelu on julkaistu Soundissa 11/22.

Lisää luettavaa