Nuoret ja raikkaat: Decfive

Pursuavan pöytälaatikon puhdistajat.

Decfive. Kuva: Eemeli Nättinen

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Decfive on akustisen folk indien parissa operoiva kolmen 23-vuotiaan kaveruksen kopla Jyväskylästä.

”Tyylimme edustaa paitsi intoa musiikkia kohtaan, myös sitä, että tehdään parhaamme sillä, mitä meillä on.”

Ollaan tunnettu toisemme lukiosta asti. Kaikilla on vahva musiikkitausta erilaisista projekteista, kitaristi-laulaja Jukka Nieminen kertoo ja jatkaa:

Matiaksen (Väisänen, laulu ja kitara toim. huom.) huima kasa pöytälaatikkobiisejä sai meidät lyömään päät yhteen ja alkamaan suoltaa akustista musaa.

Ollaan oltu aktiivisena alkutalvesta 2016, materiaalia on kertynyt jo lähes luvattoman paljon. Aloittelevalle kokoonpanolle ominaisesti äänitetään sekä itse että alalle omistautuneiden ystävien kanssa. Akkarityylimme edustaa paitsi intoa musiikkia kohtaan, myös sitä, että tehdään parhaamme sillä, mitä meillä on. Esimerkiksi Hugh Williams -biisin videolla Santulla (sellosta, bassosta ja laulusta vastaava Purokuru) on kokoa liian pieni, ikivanha sello, Matias Väisänen havainnollistaa.

Pääosin bassoa viime vuosina paukuttanut Santtu Purokuru kaivoi Decfiveä varten sellonsa esiin seitsemän vuoden tauon jälkeen:

– Oli siistiä päästä hyödyntämään omaa sellotaustaa hieman erilaisessa kontekstissa. Sello myös tuo tähän juttuun juuri sopivan omaperäisen lisävärinsä.

Decfiven Nuoret ja raikkaat -käyntikorttina toimii yllä jo mainituksi tullut videobiisi Hugh Williams.

Näin modernina aikana pyritään luomaan vanhan tyylistä musiikkia, jossa kappaleet kertoo tarinaa. Biisejä meiltä löytyy hitaista ja herkistä veisuista räväkämpiin, rokahtaviin vetoihin, Nieminen taustoittaa. Väisänen jatkaa:

Hugh Williams on tarina merta jopa hieman pakkomielteisesti rakastavasta miehestä, jonka on vaikea sopeutua tavalliseen maailmaan. Herkkäsieluinen erakkoluonne ei halua viettää loppuelämäänsä kaoottisen ja järjettömän maailman ympäröimänä.

Tän otsake linkittyy vanhaan merilegendaan, jossa Hugh Williams -niminen kaveri selviytyi useista haaksirikoista. Muusikkoystävämme Joni Snoro antoi vihiä kyseisestä tarinasta, ja tuo nimi putosi melko luontevasti lyriikoihin.

Nuoret ja raikkaat Decfive: Hugh Williams (ohj. Valtteri Lahikainen)

Entäpä miten tästä eteenpäin?

Tulevaisuudessa tullaan lyömään ulos biisejä mahdollisimaan hyvään tahtiin ja keikkailemaan mahdollisuuksien mukaan. Meininki aiotaan pitää samana ja keskittyä akustisten soittimien värittämään melodiavetoiseen musaan, Väisänen summaa.

Tavoitteena on kehittää vahva ja tunnistettava oma tyyli, soundi ja imago. Luoda kokonaisuus, jossa kappaleet linkittyvät tunnelmaltaan ja arvomaailmoiltaan toisiinsa, Purokuru täydentää.

Decfive on:

Matias Väisänen (laulu ja kitara)
Jukka Nieminen (kitara ja laulu)
Santtu Purokuru (sello, basso ja laulu)

Kaikkiin Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyihin artisteihin ja yhtyeisiin sopii tutustua täällä.

Jos tiedät, kuka artisti tai mikä kokoonpano olisi sekä nuori että sopivalla tavalla raikas, tee hyvin ja vinkkaa asiasta meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.