Nuoret ja raikkaat: Runaway Zoo

Kiinasta porvoolaiseen kimppakämppään.

Runaway Zoo. Kuva: Joni Villanen

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Vuonna 2015 perustetun Runaway Zoon viisi jäsentä ovat tunteneet toisensa tavalla tai toisella ihan natiaisista asti.

”On aina hienoa huomata uutta biisiä työstäessä, että jälki on parempaa kuin muutama kuukausi aikaisemmin.”

– Ollaan pikkukaupungin kasvatteja, porvoolaisryhmän laulaja Juska Reiman kertoo ja jatkaa:

Lukioon mennessä mulla oli kova hinku pistää pystyyn bändi, jonka kanssa vois esittää omia biisejä. Siinä vaiheessa en vielä ollut uskaltanut näyttää tekemisiäni kenellekään. Lopulta lukion toisena vuotena rohkaistuin kysymään mukaan aikaisemmin fudispiireistä tuttuja Sampoa ja Miikaa, jotka oli jo olleet itseäni aktiivisemmin mukana monissa koulumme musaproggiksissa.

Aluksi soitettiin lähinnä covereita ja opeteltiin siinä muutenkin, mitä tää bändissä oleminen on.

Nykyisen muotonsa Runaway Zoo löysi reilun vuoden ”fiilistelyn” jälkeen.

Pari vuotta nuorempi Leo (Luoto, rummut toim. huom.) löysi saman koulun käytäville ja Jesse, joka oli muutenkin ollut jutussa jo intensiivisesti läsnä, päätti tarttua bassoon, vokalisti Reiman ynnää.

Ensimmäisen yhteisen vuoden aikana ollaan nyt julkaistu kaikkiaan seitsemän omaa biisiä, joita on ihan mukavasti noteerattu eri musablogeissa. Kaksi viimeisintä, Keep Me ja Peace With Our Ghosts antavat pientä esimakua ens vuoden puolella julkaistavasta debyytti-ep:stä, kitaristi Sampo Winberg paljastaa.

Kaukana kotoa

Kesän loppupuolella saatiin siisti mahdollisuus lähteä keikkailemaan Kiinaan, jossa vedettiin yli 30 keikkaa kolmen viikon aikana Aasian suurimmilla olutfestareilla. Tuntui, että reissun aikana otettiin bändinä isoja askeleita eteenpäin, varsinkin livesetti hioutui hyvälle mallille. Matkan jälkeen muutettiin yhteiseen vuokrakämppään Porvoon laitamille. Välillä meno siellä on aika sekaista. Suurin osa ajastamme kuluu kuitenkin musaa pienessä makuuhuonestudiossa tehden, Winberg ruotii.

Nuorissa ja raikkaissa Runaway Zoota kuunellaan ja katsellaan jo mainituksi tulleen Keep Me:n verran.

Keep Me on meidän historiassa sillä tavalla harvinainen tapaus, että se syntyi kokonaisuudessaan tosi nopeasti. Toisin kuin aiempien biisiemme joista löytyy useita kymmeniä eri sovituksia ja versioita kovalevyn syövereistä  kanssa, tässä kaikki tuntui loksahtavan paikoilleen nopeasti ja luonnollisesti, koskettimista vastaava Miika Mettiäinen taustoittaa.

Joskus myös sanoituksia joutuu miettimään ja ideoimaan uusiksi moneen kertaan, mutta tän kanssa oli heti jotenkin selkeä fiilis siitä, mitä haluaa sanoa ja millä tavalla, Reiman komppaa.

Basisti Jesse Hiltunen valaisee mustavalkosävyissä kahlaavan musiikkivideon syntyprosessia:

Lähdettiin tekemään videota fiilispohjalta sen enempiä käsikirjoituksia miettimättä. Tärkeimpänä ajatuksena oli saada biisin tumma ja mystinen viba vangittua, siksi materiaalin luominen fiilis edellä tuntui hyvältä ajatukselta. Meillä oli mahdollisuus kuvata Porvoon klassisimmalla treeniksellä, jonne hetken valojen kanssa kikkailun jälkeen saatiin luotua tosi puhutteleva ja diippi ilmapiiri. Klippejä kuvattiin myös Tallinnassa ja Porvoon hämärässä ja koleassa illassa. Editointivaiheessa ruudun äärellä kiroilin lähinnä minä, mutta kuvauksissa koko jengi osallistui luomistyöhön aktiivisesti. Porukalla tekeminen ja ideoiminen on aina toiminut meillä hyvin.

Nuoret ja raikkaat Runaway Zoo: Keep Me (ohj. Runaway Zoo)

Sitten se tärkein kysymys: miten tästä eteenpäin?

Tällä hetkellä tavoite numero yksi on ep:n valmiiksi saaminen. Teemme kaiken itse masterointia lukuunottamatta, joten työtunteja sopivan biisintekoprosessin opetteluun, erilaisten työtapojen kokeilemiseen, biisien sovittamiseen, tuottamiseen, viilaamiseen ja miksaamiseen kuluu paljon. Jonkinlaisessa luomiskuplassa tuolla kämpällämme varmasti eletään, mutta ehkä juuri sen takia tuntuu, että ollaan viimeisen vuoden aikana kehitytty selvästi, ja että jokaisen uuden julkaisun myötä ollaan parempia kuin aiemmin. On aina hienoa huomata uutta biisiä työstäessä, että jälki on parempaa kuin muutama kuukausi aikaisemmin, Miika Mettiäinen naulaa.

Lisää Runaway Zoon materiaalia pääset fiilistelemään täältä.

Runaway Zoo on:

Juska Reiman (laulu)
Sampo Winberg (kitara)
Miika Mettiäinen (koskettimet)
Jesse Hiltunen (basso)
Leo Luoto (rummut)

Kaikkiin Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyihin artisteihin ja yhtyeisiin saapi tutustua täällä.

Ja jos tiedät, kuka artisti tai mikä kokoonpano olisi sekä nuori että sopivalla tavalla raikas, tee hyvin ja vinkkaa asiasta:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.