Nuoret ja raikkaat: MeriTuuli

Öisiä pyöräretkiä ja paperinukkeja.
8.11.2017 19:48

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

MeriTuuli on imatralaislähtöinen, jo kaksi kokopitkää albumiakin (MeriTuuli, 2015 ja Nyt kun olet siinä, 2017) jukaisemaan ehtinyt, herkän lämmintä indiefolkia esittävä yhtye, jonka ytimen muodostavat kaksossiskot Meri ja Tuuli Wallenius.

”Ei ketkään vaan yhtäkkiä keksi, että nyt tehdään paperinukkeanimaatio.”

Laulavat, kitaroivat ja biisinkirjoituksesta vastuun kantavat siskokset toteavat, että mikäli heidän musiikkiaan julkaistaisiin kokoelmalevyllä, muita samalla platalla mukana olevia artisteja voisivat olla esimerkiksi Yona, Simon & Garfunkel ja Jeff Buckley.

Kappaleita syntyy koko ajan ja niiden aiheet kytkeytyvät vahvasti omaan elämään ja kokemuksiin, Tuuli kertoo ja jatkaa:

Musiikki on tuntunut aina luontevalta ja kivalta tavalta käsitellä ja jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia. Ollaan Merin kanssa tehty biisejä yhdessä ihan pienestä pitäen. Alkujaan oman musiikin tekeminen on kummunnut yhteisistä leikeistä. Ehkäpä myös idea uuden paperinukke-stop motion -videomme askarteluun sai kipinänsä näistä lähtökohdista.

Vuodesta 2012 aktiivisesti keikkailleessa MeriTuulissa basistin virkaa toimittava Ippi Arjanne luonnehtii Meriä ja Tuulia ”uskomattoman leikkisiksi ja spontaaneiksi”.

Ei ketkään vaan yhtäkkiä keksi, että nyt tehdään paperinukkeanimaatio. Tai jos keksii, se jää puheeksi. Näillä ei jää: yhtäkkiä puoli ystäväpiiriä on agitoitu mukaan ja hommia paiskotaan yötä myöten. Ja näistä tempauksista tulee vieläpä aina valmiita. Se on uskomatonta.

Nuorissa ja raikkaissa MeriTuuli edustaa tuoreimmalta pitkäsoitoltaan löytyvällä Meri on tyyni -kappaleella, jonka edellä sivuttu paperinukke-video saa tässä samaisessa yhteydessä virallisen Ensinäyttönsä. Meri Wallenius kertoo:

Tää kappale sai alkunsa kun lähdin pyöräilemään ukulele selässä pitkin öistä Vuoksen vartta Imatralla tarkoituksenani tuulettaa ajatuksista sekavaa mieltäni. Istahdin tyynen joen varteen ja pysähdyin kuuntelemaan veden pinnalla kulkevia ukulelen ääniä.

Tuuli jatkaa:

Sanoituksessa on keskiössä tilanne, jossa tärkeä ihminen tuntuukin yhtäkkiä vieraalta ja ihmetyttävältä. Etääntyminen läheisestä henkilöstä saa aikaan sen, ettei enää ole ihan varma, missä itsekään on. Jos tutun ihmisen näkee yhtäkkiä kauempaa, onko niin, että onkin mennyt vain itse kauemmas?

Nämä kappaleiden syntytarinat ovat niin idyllisen romanttisia, että oksettaa, Ippi huokaa.

Siksi ei ehkä odottaisi, että noilla kahdella on ehkä kieroin ja kummallisin huumorintaju, jonka tiedän. En usko, että tulen koskaan ymmärtämään sitä ihan täysin.

Meri on tyyni -videossa kaksi paperinukkea ajautuu veden ja ilman vietäviksi. Vaikka ajatukset tekstien taustalla voivat olla synkkiä ja vakaviakin, ei se koskaan ole koko totuus. Taustalla piilee myös ajatus itsen ja toisen etsimisestä ja onnekkaista sattumista elämässä. Yhteensä videota varten otettiin muuten kaikkiaan 2229 valokuvaa, basisti summaa.

Nuoret ja raikkaat MeriTuuli: Meri on tyyni (Meri Walleniuksen, Tuuli Walleniuksen ja Heikki Turppon ohjaama kappaleen musiikkivideo Ensinäytössä jutun alussa)

MeriTuuli Anni Porrasmäen linssin läpi.

MeriTuuli on:

Meri Wallenius (laulu ja kitara)
Tuuli Wallenius (laulu ja kitara)
Jussi Pelkonen (kitara ja piano)
Ippi Arjanne (basso)
Riku Leiniäinen (rummut)

Parhaillaan yhtye työstää uusia kappaleita, joiden on määrä tulla taltioiduiksi tulevan talven ja kevään aikana. Uutta materiaaliaan naiset luonnehtivat juurevampia, tarinallisempia ja riisutumpia, jopa J. Karjalaisesta muistuttavia vivahteita omaaviksi. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla!

MeriTuulin tähänastista tuotantoa on mahdollista kuunnella Spotifyssa ja kokea seuraavan kerran live-olosuhteissa Helsingin Musiikkiteatteri Kapsäkissä 7.12.

Kaikkiin Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyihin artisteihin ja yhtyeisiin saat tutustua täällä.

Jos tiedät, kuka tekijä tai mikä kokoonpano olisi sekä nuori että tavalla tai toisella lupaava, vinkkaa asiasta meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista kuunnella ja napauttaa seurantaan myös alituiseen täydentyvä Nuoret ja raikkaat: 2017 -soittarimme:

Lisää luettavaa