Pate Mustajärvi teki ylistyslaulun Suomen naisille – ”Moni mies pelkää naisia ja kääntää sen vihaksi”

Pate Mustajärven tuoreella 2018-soololevyllä on eräs huomionarvoinen kappale. Levyllä on mukana laulu nimeltä Suomen leijona, mutta isänmaalliseen uhoon viittaavasta nimestä huolimatta se ei ole osoitettu sen paremmin sotaveteraaneille kuin isänmaallekaan – sen sijaan leijonan osaan nostetaan maamme naiset.

Koska feminismi, sukupuoliroolit ja seksuaalinen ahdistelu ovat olleet jo kuukausien ajan tulikuuma puheenaihe, ei tällaista asiaa voi niin vain sivuuttaa – varsinkin, kun kappaleen esittää nimenomaan Pate Mustajärvi, tuo miesten mies ja ukkometso luojan armosta. Miksi Pate levytti kappaleen, ja mitä hän haluaa sillä sanoa? Lue haastattelu alempaa, siitä se selviää.

Mikä innoitti sinut esittämään tällaisen ylistyslaulun Suomen naisille?

“Se oli ihan normaali kuvio. Sain levyä varten demot 50–60 kappaleesta, ja Suomen leijona oli siinä mukana. Diggasin heti biisistä. Ajattelin sitä kuunnellessa sellaista yksinhuoltajaäiskää, joka painaa menemään tuulessa ja tuiskussa, muksut pulkassa tai pyöräntarakalla.”

Minusta ihmisillä on vähän sama homma kuin eläimilläkin. Jos katsotaan vaikka leijonia, niin urosleijonat vain pörhistelevät harjaansa ja katselevat kuvajaistaan lammen pinnasta, kun naaraat hoitavat pentuja ja metsästävät.

“Minusta ihmisillä on vähän sama homma kuin eläimilläkin. Jos katsotaan vaikka leijonia, niin urosleijonat vain pörhistelevät harjaansa ja katselevat kuvajaistaan lammen pinnasta, kun naaraat hoitavat pentuja ja metsästävät. Ihmisillä se menee sitten vähän niin, että äijät käyvät salilla ja kaljalla, ja muijat hoitavat oikeat hommat, hah!”

“Ei se tietenkään ole ihan näin yksioikoista, mutta onhan se vähän niin, että monesti äijät keskittyvät tsiigailemaan kuppilassa, kenellä on isoin haba. Tähän maailmanaikaan on valtionjohtajinakin kaiken maailman pösilöitä, jotka vertailevat, kenellä on isoin nappi. Monesti maanläheisyys ja terve äly lähtevät naisista, kun miehissä piilee uho ja hulluus.”

“Halusin tehdä kappaleen avulla vähän samaa kuin se nuori mies, se Lätkä-Ville, että välillä pitää ottaa erilainen näkökulma asioihin. Aina on hyvä vähän heilutella venettä, että saadaan jätkien saunailtoihin puheenaiheita.”

Viime aikoina on #metoo-liike ollut runsaasti esillä mediassa, kun yhä useammat naiset ovat kertoneet kokemastaan asiattomasta käytöksestä. Mitä mieltä olet tästä liikkeestä?

“Kyllä minä sitä keskustelua seuraan, ja minusta se on helvetin hyvä asia. Monet luulevat, että olen machoäijä ja sovinisti pahimmasta päästä, mutta kyllä minä tyhmään käytökseen puutun. Jos joskus joku möläyttää jotain että ‘hame hiljaa kun housut puhuu’, niin pakkohan tuollaiseen on sanoa, että olipa saatanan tyhmästi sanottu. Olen sitä mieltä, etteivät hyvät tavat maksa mitään. ”

“Kaikenlainen fundamentalismi on näissä asioissa tietysti vaarana, sitä pitäisi varoa. Todellinen tasa-arvo olisi paras tilanne. Vaan kaipa sitä aina joku käyttää valtaansa väärin, ja siitä pitää puhua. Jos sinulla on sellaista valtaa kuin vaikka rokkitähdellä tai elokuvaohjaajalla on, niin pitää tajuta, että sitä väärinkäyttämällä voi tehdä pahoja haavoja ihmisten sieluun. Tuntuu, että nykypopparit ovat tässä asiassa fiksumpia. Ainakin he ovat selvempiä!”

#Metoo-liike on kohdannut myös vastustusta, ja erityisesti internetissä muhii runsaasti selkeää naisvihaa. Feminismistä on tullut monille kirosana. Oletko törmännyt tällaiseen käytökseen, ja miten suhtaudut siihen?

“Minä olen vähän sellainen vanha jäärä, että kuuntelen tietokoneella lähinnä demoja ja maksan laskuja. En ole Facebookissa tai missään sellaisessa muuten kuin työminänä eli ’Patena’, enkä tunne sitä maailmaa oikein yhtään. Mutta pelosta tällaisessa käyttäytymisessä on varmaan kysymys. Mies pelkää naista helvetisti ja kääntää sen vihaksi.”

Miehet pelkäävät naisia ja kun eivät muuta voi, niin yrittävät alistaa. Sehän on ihan turhanpäiväistä – naiset ovat niin kovaa sakkia, ettei se onnistu.

“Kuten sanoin, kaikenlainen fundamentalismi on huono juttu. Tässä tapauksessa miehet pelkäävät naisia ja kun eivät muuta voi, niin yrittävät alistaa. Sehän on ihan turhanpäiväistä – naiset ovat niin kovaa sakkia, ettei se onnistu.”

Popeda tunnetaan hurtista huumoristaan ja rasvaisistakin biiseistä. Onko yhtyeellä sellaisia kappaleita, joita et enää allekirjoita?

“Ehdottomasti on. Kun suunniteltiin 40-vuotisjuhlaa ja kelailtiin menneisyyttä, niin välillä tuli aika tanakka myötähäpeä. Että vittu sentään, tuonkin olisi voinut jättää tekemättä. Siellä ne biisit kuitenkin ovat maailman tappiin asti, ei sille enää mitään voi.”

“Välillä keikoilla tekniikan kundit pyytävät, että vetäkää se tai se biisi, ja minä saatan vastata, että enkä laula. Ja esimerkiksi Pornokaupan johtajan ja Erotomanian kohdalla sanoin jo silloin aikanaan, että noita en laula levylle. Joku muu ne sitten veti. Sitten on itse tekemäni Let’s Stick Together -käännös Kovan pojan blues, jota en enää vetäisi. Varmaan on muitakin.”

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesäksi?

“Mennään tietysti lavalle machoilemaan ja olemaan tosimiestä! Kaikki festarit kierretään, jotain kuutisenkymmentä vetoa on pitkin kesää. Sitten huipentumana on Ratinan stadionin 40-vuotisjuhlakeikka, jonne on kai vielä tällä hetkellä jonkun verran lippuja jäljellä. Sinne on helvetin mukava päästä, se tavallaan kruunaa tämän 40 vuoden taipaleen.”

“Olen aika ylpeä siitä, miten harrastuksesta on tullut ammatti ja nyt vedetään tällaisia keikkoja. Jos joku olisi 1980-luvulla sanonut, että joskus vielä rokkarit ja popparit vetävät areenoita täyteen, niin olisin sanonut, että joo niin varmaan. On ollut helvetin makeeta olla tässä kaikessa mukana.”

Popeda esiintyy Tampereen Ratinan Stadionilla 4. elokuuta.