Soul- ja gospel-artisti, jonka levyllä esitetään Motörheadiä – Eli ”Paperboy” Reed tekee asiat mielensä mukaan

Eli ”Paperboy” Reed jakaa rakastamaansa vanhan afroamerikkalaisen musiikin ilosanomaa yleisölleen. Etenkin gospelmusiikkia hän pitää ylenkatsottuna. Motörheadia ja Steely Daniakin coveroinut Reed esiintyy 14.5. Helsingin Tavastialla ja 15.5. Tampereen Tullikamarin Klubilla.
14.5.2024 12:07

Bostonilaislähtöinen Eli ”Paperboy” Reed on hengittänyt soul- ja gospelmusiikkia koko elämänsä. Omaa uraa bostonilaislähtöiselle artistille on kertynyt jo parisenkymmentä vuotta. 

– Vuosi on alkanut hyvin. Asiat alkavat viimein palautua normaaliksi koronan jälkeen. Tänä keväänä ja kesänä teen enemmän keikkoja kuin pitkään aikaan, Reed kertoo Soundille videoyhteyden kautta New Yorkista. 

Paperboy Reed esiintyy toukokuussa Helsingissä Tavastialla ja Tampereella Tullikamarin Klubilla. Edellisen kerran Reed esiintyi Suomessa vuonna 2012. Tapahtumapaikkana toimi tuolloin Järvenpään Puistoblues. 

– Valvoimme koko yön, sillä aurinko ei koskaan laskenut. Se oli todella hauskaa. Söin myös erinomaista savukalaa, hän muistelee. 

Reedin viimeinen julkaisu Hits And Misses ilmestyi viime vuonna. Se on kokoelma lainakappaleita ja Reedin omia sävellyksiä, jotka eivät ole kuitenkaan päätyneet täyspitkälle levylle saakka. 

Lainakappaleissa on mukana soul-artistille varsin epätyypillisiä valintoja, joista ehkä erikoisin on Motörheadin Ace Of Spades. Levyltä löytyy myös soul-väännos Steely Danin hitistä Do It Again sekä country-legenda Merle Haggardin Workin’ Man Bluesista. Reed on levyttänyt aiemmin kokonaisen albumillisen Haggardin kappaleita. 

Reed tunnustaa, että klassikkokappaleiden versioinneissa on vaara mennä hyvin pieleen, mutta pitää omia tekeleitään varsin itsevarmasti loistavina. Yksi lauluntekijän inspiraationlähteistä on ollut Ralph ”Soul” Jacksonin versiointi Cream-klassikosta Sunshine Of Your Love. 

Hiphop-musiikin sample-kulttuuri on toiminut porttina soulin pariin monelle 41-vuotiaan Eli ”Paperboy” Reedin sukupolvesta. Reedin kohdalla näin ei kuitenkaan ole. Hän kasvoi soul- ja gospelmusiikin parissa. Vanha afroamerikkalainen musiikki on säilyttänyt vetovoimansa tähän päivään saakka. 

– Minuun vetosi musiikin välittämä vahva tunnelataus. En osaa määrittää, missä kohtaa oma musiikkini alkoi välittää samankaltaisia tunteita. 

Hän mainitsee yhdeksi käänteentekeväksi levytykseksi Sam Cooken Live At The Harlem Square Club, 1963 -albumin. 

– Kun täytin 40, soitimme koko albumin kannesta kanteen livenä. Se oli hyvin tunteikasta minulle. 

Reed pitää tärkeänä, että artisti tuntee juurensa ja vaikuttajansa. Etenkin gospelmusiikkia hän pitää ylenkatsottuna. 

Yhdysvaltalaisen populaarimusiikin kehityksen kannalta tärkeänä tekijänä Reed nostaa esiin gospelmusiikille tyypilliset laulajakvartetit, jotka rikastuttivat lauluharmonioita. Yksittäisiä merkittäviä gospelmuusikoita ei historiassa ole nostettu hänen mukaansa kovin paljon esiin. 

– Olen tyytyväinen levyihini ja saavutuksiini. Uskon, että ne kuulostavat itseltäni, vaikka vaikutteet nousevatkin vahvasti tietynlaisesta musiikista. Haluan tuoda esiin musiikkia, joka on saattanut jäädä monilta huomaamatta. 

Lauluntekijä pyrkii löytämään perinteiseen musiikkiin uusia tulokulmia. 

– Uudet asiat, joita tuon soul- ja gospelmusiikkiin, liittyvät biisinkirjoitukseen. Kuuntelen paljon erilaista musiikkia. Se kaikki välittyy myös musiikkiini. Tapani esittää ja äänittää musiikkia ovat kuitenkin perinteisiä. 

– Pidän siitä, miltä 1950-, 1960- ja 1970-lukujen levytykset kuulostavat. Haluan, että musiikkini erilaisuus pysäyttää kuulijan, kun hän kuulee kappaleeni ensi kertaa vaikkapa Spotifyn soittolistalta. 

Americana-musiikin suosio on ollut jälleen kasvussa, ja uusi sukupolvi artisteja on saanut jalansijaa genren sisällä. 

– Pidän merkittävänä sitä, että on tullut lisää loistavia nuoria tummaihoisia country-, soul- ja bluesartisteja ja miten heidät on otettu osaksi americana-yhteisöä. Lista suosikeistani on pitkä. 

Muutamiksi uuden sukupolven suosikeikseen hän mainitsee D.K. Harrellin, Jerron ”Blind Boy” Paxtonin ja Anthony ”Big A” Sherrodin. 

Reed työskentelee parhaillaan uuden levyn parissa, joka koostuu tällä kertaa täysin artistin omista sävellyksistä. Sen on määrä tulla ensi vuoden alussa. 

– Uskon, että kiertueella oleminen saa luovuuden jälleen rullaamaan. Yleisön edessä soittaminen joka ilta selkeyttää näkökulmaa siitä, mikä toimii ja mikä ei. 

Teksti: Artturi Siromaa
Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/24.

Lisää luettavaa