Carcass | 26.3.2013 Underworld, Lontoo

28.3.2013 20:59

Kun grindcoren ja deathmetalin kehitykseen raskaalla kädellä vaikuttanut liverpoolilaisyhtye Carcass ilmoitti soittavansa maaliskuun lopulla kolme keikkaa Camden Underworldissa niin orkesterin pitkän linjan fanit olivat uutisesta sekä iloisia että ärtyneitä. Tämä ei-aivan-maailman-paras keikkapaikka imaisee sisäänsä vain muutamia satoja ihmisiä, joten uutisen julkaisusta asti oli selvää, että kaikki konsertit myytäisiin loppuun käden käänteessä ja oven ulkopuolelle jäisi silti todella suuri joukko halukkaita – varsinkin kun Lontoossa viimeksi vuonna 1993 livenä soittanut Carcass päätti jättää lipun hinnan varsin kohtuulliseksi eli 5,99 punnaksi.

Ensimmäistä keikkaa edeltävänä iltana laulajabasisti Jeff Walker paljasti Soundille, ettei yhtye aio esittää materiaalia odotetulta, muutaman kuukauden päästä ilmestyvältä uudelta Surgical Steel -studioalbumiltaan (kyseessähän on Carcassin ensimmäinen uutta materiaalia sisältävä pitkäsoitto sitten vuonna 1995 ilmestyneen Swansongin). ”On huomattavasti miellyttävämpää kaikille osapuolille, että fanit kuulevat uutta musiikkia valmiin albumin muodossa eikä jonakin epämääräisinä Youtube-pätkinä”.

Siitä odotetusta levystä puheen ollen: Walkerin taannoinen kommentti, jossa mies kuvaili uutta materiaalia ”puuttuvaksi linkiksi” Necroticism – Descanting The Insalubrious– ja Heartwork-albumien välillä, ei ole lainkaan tuulesta temmattu. Tämä tuli harvinaisen selväksi Soundin tutustuessa Colin Richardsonin työstämiin kappaleiden raakamiksauksiin. Läpeensä vahvaan ja hyvinkin ”Carcass-maiseen” riffittelyyn perustuva materiaali sisältää toki myös uusia tuulia, mutta mainitun klassisen levykaksikon ystävät voivat odottaa tulevaa levyä turvallisin mielin.

Albumin lopullinen soundimaailma on sen sijaan vielä arvoitus, sillä Richardson jätti homman yllättäen kesken saatuaan (ilmeisesti) rahakkaan tarjouksen Triviumin seuraavan levyn miksaamisesta – ja nyt Carcassin miksauspuikoissa on maineikas Andy Sneap. Walkerin mukaan Surgical Steel ei tule missään nimessä soundaamaan kliiniseltä ja ”korjatulta” modernilta metallilta vaan äänimaailmasta tulee löytymään niin paskanhajua kuin elävyyttäkin.

Mutta palataan keikan pariin. ”Nyt jännittää melkoisen paljon”, sanoo Walker Underworldin backstagella vain varttia ennen esiintymistä. Ei mikään ihme – varsinkin kun katsoo takahuoneessa ympärilleen. Kokeneiden kehäkettujen eli Walkerin ja kitaristi Bill Steerin lisäksi ensimmäiseen Carcass-keikkaansa valmistautuvat rumpali Daniel Wilding ja kitaristi Ben Ash. Toisin sanoen: Carcassin paluukeikoilla vuosina 2008-2010 soittaneet kitaristi Mike Amott ja rumpali Daniel Erlandsson eivät enää vaikuta ryhmässä.

Kokoonpanomuutos ei tahtia hidasta kello 21:30, kun Carcass astelee Underworldin täyttäneen yleisön eteen. Monikansallinen yleisö antaa kiihkeät aplodit – todella kiihkeät. Jo pelkästään avauskaksikko Buried Dreams / Incarnated Solvent Abuse loksauttaa suun auki varmasti muiltakin kuin allekirjoittaneelta, sillä jo 80-luvun puolivälissä perustettu bändi kuulostaa suorastaan perkeleellisen innokkaalta, inspiroituneelta ja energiseltä – tämän illan meininki on siis selkeästi aivan eri luokassa kuin joillakin vuosien 2008-2010 keikoilla – silloinhan yhtyeeltä nähtiin luvalla sanoen hieman väsyneempiäkin esityksiä. Myös Carcassin miesten – niin uusien kuin vanhojenkin – kasvoilta on helposti luettavissa, että homma toimii komeasti. Walkerin enemmän tai vähemmän vitsikäs heitto ”pelkään pahoin, että tämä meidän koneemme käynnistyy kolmannen keikan viimeisen biisin aikana” menee siis komeasti metsään.

Seuraavana iltana olisi vuorossa Necroticism – Descanting The Insalubrious -albumin kokonaisuudessaan sisältävä setti, mutta avausiltana kuultava best of -tyyppinen listaus kelpaa vähintään yhtä hyvin. Carnal Forge, Genital Grinder, No Love Lost, This Mortal Coil, Reek Of Putrefaction, Rot N Roll, Exhume To Consume ja Corporal Jigsore Quandary seuraavat toisiaan ja kiihkeästi kautta keikan käyttäytyvä yleisö ei ole millään pysyä housuissaan eikä hameissaan – eikä varsinkaan Underworldin ”tanssilattialla”. Järjestysmiesten iltapuhde osoittautuu nimittäin odotetun hikiseksi ja he saavat tuuppia estradille puoliväkisin crowdsurfaavia Carcass-faneja salin puolelle tuon tuostakin.

Ei mahda mitään. Kyllähän tämä 80-minuuttinen keikka on yhtä grindcoren ja deathmetalin juhlaa ja bändin uusi kokoonpano toimii moitteetta. Ei muuta kuin Surgical Steel kauppoihin ja tien päälle!

Lisää kuvia Soundin Facebookissa!

Tässä alla keikan alkupuolen tunnelmia:

Teksti ja kuvat: Timo Isoaho

Lisää luettavaa