Livearvio Brysselistä: Beast in Black tuli, näki ja voitti – belgialaisyleisö sai todistaa hurjaa metalli-ilottelua

Beast in Black, Gloryhammer, Brothers of Metal / Ancienne Belgique, Bryssel, Belgia / 1.2.2024
5.2.2024 07:00

Teksti ja kuvat: Marko Säynekoski

Belgian ja Euroopan pääkaupungissa Brysselissä sai taas olla jännän äärellä, miten pääsee kaupungin keskustassa sijaitsevaan klubiin Ancienne Belgiqueen. Maanviljelijät kun osoittivat pitkin päivää mieltään ja polttelivat kokkoja vähän siellä sun täällä.

Tällä kerralla sijaiskärsijäksi joutui ruotsalaisbändi Brothers of Metal, jonka setti olisi ollut mukava tarkistaa, sillä kahdeksanjäseninen ryhmä olisi varmasti tarjonnut paljon katseltavaa ja kuunneltavaa.

Illan kakkospaikalla lavalle asteli Gloryhammer. Keikan aluksi roudari asetti lavan eteen aidon kokoisen Tom Jonesin pahvikuvan ja sitten me kaikki hoilattiin Delilah alusta loppuun. Hauskaa? No, yleisöllä ainakin oli, mutta enää olisi puuttunut kolmemetrinen keltainen leluankka, jollainen on nähty kosketinsoittaja Christopher Bowesin toisen bändin Alestormin keikoilla.

Lavalla Gloryhammer oli näyttävä keskiaikaisine asuineen, ja pitkästä aikaa lavalla sai ihailla kunnon lavarekvisiittaa, kun bändille oli pystytetty koristeeksi oikea pahvilinna. Lavalla piipahti myös vihreä hirviö, jonka kanssa käydyn taistelun laulaja Sozos Michael tietysti voitti.

Vaikka bändi esittää kunnon voimametallia, bändin hienoinen huumorinpilke ei aina tunnu kovin luontevalta. Porukka kuitenkin oli haltioissaan, ja keikan loppupuolella yleisö yltyi harrastamaan crowd surfingia niin, että käsien päällä lavan takaosasta eteen kulkeva ihmisvirta oli katkeamaton.

Gloryhammerin keikkaa katsellessa keskittyminen alkoi kuitenkin herpaantua, sillä ajatukset alkoivat olla vahvasti Beast in Blackissa. Se bändi ei ole mikään turhan nauraja vaan silkkaa nykymetallin tulta ja tappuraa.

Ensinnäkin Beast in Blackin lavarakennelma oli todella näyttävä. Keskelle lavaa oli pystytetty suuri pedon pää, jonka silmät syöksivät tuimaa valoa, ja tavattoman korkealla ylimpänä kaikista sijaitsi rumpali Atte Palokankaan työpiste.

Bändi pisti heti suorilta käyntiin sellaisen ilotulituksen, ettei paremmasta väliä. Vaikka kiertue alkoi olla jo loppupuolella, yhtyeellä tuntui vain virtaa riittävän. Loppuunmyyty Ancienne Belgique ymmärsi, että nyt kannattaa käyttäytyä asiaan kuuluvalla arvokkuudella, sillä vuorossa on vakavaa ilottelua ja voimametallin riemujuhlaa.

Yhtyeellä näytti olevan hauskaa, ja näyttävän joukkion poseeraukset kaikkine heavy metalin kliseineen olivat komeata katseltavaa. Beast in Black perustuu paitsi hienolle musiikille myös sen taiturimaiselle ulospanolle, joka etenkin livenä herättää kunnioitusta. Kitaristien soolotyöskentely on huikeata, ja bändin laulaja Yannis Papadopoulos on alansa parhaimpia osaajia. Miehen ääni tuntuu taipuvan melkein mihin tahansa ja antaa kappaleisiin ulottuvuuksia, joita voisi muuten olla vaikea saavuttaa.

Bändi napoi tiskiin kohtuullisen kattavat otokset kaikilta kolmelta levyltään. Luonnollisesti uusin levy Dark Connector (2021) oli parhaiten edustettuna, mutta kakkoslevyltä From Hell With Love (2019) oli vain kolme poimintoa. Yhtä kaikki belgialaisyleisö ja pari suomalaista siinä sivussa saivat kyllä rahoilleen vastinetta kokonaisvaltaisen ja laadukkaan metalli-iltaman muodossa.

Kuvagalleria:

Gloryhammer


Beast in Black

Lisää luettavaa