Livearvio: Ice Nine Kills on valmis siirtymään suuriin kuvioihin – kauhuelokuvia rakastava yhtye oli Helsingissä kovassa iskussa

Ice Nine Kills, Vanha Ylioppilastalo (Helsinki), 7.5.2023
8.5.2023 17:14

Teksti: Henri Eerola, kuvat: Sami Lommi

Bostonissa jo 2000-luvun alussa perustettu Ice Nine Kills ei ole turhan paljon kotimaansa ulkopuolella keikkaillut, ja Suomeen asti heitä saatiin odottaa aina viime sunnuntaihin asti. On toki totta, että yhtyeen kauhutematiikalla mässäilevä konsepti sujahti kunnolla uomiinsa vasta kahden viimeisimmän albumin myötä, minkä jälkeen viisikon kiinnostavuuskerroin nousi täysin uusiin sfääreihin.

Siinä missä alkuaikojen levyjen punainen lanka kattoi lähinnä mukanokkelia biisinnimiä, ovat The Silver Scream (2018) ja The Silver Scream 2: Welcome To Horrorwood (2021) täysiverisiä kauhuelokuvaklassikoiden suuntaan kumartavia konseptialbumeita, joiden tueksi masinoitiin poikkeuksellisen komea markkinointistrategia. Vaikka moderni metalli (tai tässä tapauksessa ”theatricore”) ei muuten napostelisi, suosittelen jokaista kauhuelokuvien ystävää tarkistamaan Ice Nine Killsin edesottamuksia Youtubesta.

Jenkkien täysin överiksi lyödyn videotaiteen parissa viihtyy helposti hetken jos toisenkin, ja olikin ilo huomata, että sama kabaree taipui hienosti myös esiintymislavalle ilman että esiintymisestä olisi karsittu yhtään onnistuneen metallikeikan elementtiä. Koko tunnin mittainen performanssi oli tarkkaan käsikirjoitettu, mutta silti siitä huokui, että jokainen bändin jäsen – seremoniamestari Spencer Charnas toki etunenässä – painoi sata lasissa silkkaa lapsenomaista intoa puhkuen. Senkin suhteen tilanne oli spesiaali, että kitaristi-biisinikkari Dan Sugarmanin jättäydyttyä kiertueelta lavalle kipusi yhden sijaan kaksi korvaajaa, joista toinen oli itse amerikanmetallin legenda ja podcast-tähti Doc Coyle (Bad Wolves, God Forbid).

Ja olihan bändiä selkeästi Suomeen odotettu. Keikat Helsingissä ja Tampereella myytiin loppuun, eikä yleisöjakauma osoittautunut ollenkaan homogeeniseksi. Vaikka yhtyeen musiikki huojuu osan ajasta Motionless in Whiten ja Black Veil Bridesin suuntimilla, on soppaan heitetty sen verran puhdasta punk-energiaa ja raskasmetallia, ettei yleisössä nähtyjä Behemoth– ja Dimmu Borgir -paitoja tarvinnut ihmetellä. Kunnianhimoinen konsepti, hyvä musiikki ja kuvia kumartelematon asenne yhdistivät salillista metallin ystäviä kiitettävän laajalla ikähaarukalla.

Vanha Ylioppilastalo ei ole keikkapaikkana suurimmasta päästä, joten sen ihmeempiä lavarakennelmia tai muuta ison rahan irrottelua ei estradilla nähty. Sitä huomionarvoisempaa onkin, että laulajan joka biisissä vaihtuvat, teeman mukaan räätälöidyt esiintymisasut (A Nightmare on Elm Street, Friday the 13th, The Texas Chain Saw Massacre, IT ja niin edelleen), hieno valoshow sekä muutaman avustajan esittämät vierailijahahmot riittivät pitämään kiinnostusta yllä koko keikan ajan. Yleisö oli tällä kertaa todellakin se kuuluisa kuudes jäsen, kun yhteislaulu peitti välillä voimakkuudellaan itse esiintyjän äänenpaineen alleen. Äänimies tosin koetti parhaansa mukaan turmella muuten mahtavan kokemuksen: vähänkään temporikkaammissa kohdissa tuplabassarien jylinä kirjaimellisesti peitti ihan kaiken alleen.

Saattaa hyvinkin olla, että kotimaassaan jo kiitettävän kokoiseksi kasvanut Ice Nine Kills räjäyttää pikapuolin potin myös vanhan mantereen puolella. En usko, että yhtyettä nähdään enää toista kertaa näin intiimissä ympäristössä. Viitteitä tulevasta kertoo toki sekin, että kirves kädessä ja teurastajan takki päällään meuhkaava Spencer Charnas nähdään seuraavan kerran Suomessa kesällä 2024 Metallican lämmittelijänä.

Lisää luettavaa