Livearvio: Queen ja Adam Lambert esittivät Helsingissä upean keikan, jolla kunnioitettiin niin Freddie Mercurya kuin AC/DC:tä

Queen + Adam Lambert
Hartwall-areena, Helsinki
19.11.2017

Teksti ja kuvat: Sami Turunen

It’s such an honor to be on stage with these guys. They are legends.” Näin totesi solisti Adam Lambert Queenin alkuperäisjäsenistä, kitaristi Brian Maystä ja rumpali Roger Taylorista Hartwall-areenalla 19. marraskuuta.

Hetkeä aiemmin Lambert oli vaihtanut 12 500 -päisen kuulijakunnan kanssa muutaman sanan suomeksi ja vitsaillut alapäävitseillä noustessaan Frank-nimisen robotin päällä kohti korkeuksia.

Lambert on täysverinen viihdyttäjä ja osaa ottaa yleisönsä. Epäilijöilleen hän heitti jo setin alkupuolella omakohtaisen vertailun edesmenneeseen Freddie Mercuryyn: “I’m not Freddie… No shit… There can be only one rock ‘n roll god and that’s Freddie!

Samalla yleisö sai luvan nauttia illasta eikä käyttää maksettua aikaansa vertailuun.

Brian May kunnioitti myös hiljattain edesmennyttä Malcolm Youngia riffittämällä Highway to Helliä, minkä yleisö palkitsi komeilla aplodeilla.

Queen + Adam Lambert -kokoonpano kenties aloitti kaksituntisen keikkansa vartin myöhässä, mutta äänekkäästi mukana elänyt yleisö sai silti viihdettä koko rahan edestä. Musikaalimainen spektaakkeli oli tapahtumana täysin omanlaisensa ja muistutti positiivisessa mielessä “vanhojen aikojen” konsertteja. Ryhmä ei tullut lavalle vain suoriutumaan.

Sirkushuveihin oli otettu mukaan erilaisia nostolaitteita, näyttäviä valaisuelementtejä, rumpubattle, suureellisia esiintymisasuja, kitaravirtuoosi Mayn odotettuja sooloja, Roger Taylorin vaikuttavia lauluosuuksia, stereofoninen selfie stick (jota May väitti suomalaiseksi keksinnöksi) sekä runsaasti singalongia klassikoiden tahdissa.

Vierailipa itse maestro Freddiekin paikan päällä, nimittäin screenillä Mayn akustisen Love Of My Lifen lopussa sekä keikan loppupuolella hoilattamassa yleisöä. May kunnioitti myös hiljattain edesmennyttä Malcolm Youngia riffittämällä Highway to Helliä, minkä yleisö palkitsi komeilla aplodeilla.

Queenin ovaalin muotoisesta lavarakennelmasta irtosi keskelle permantoa pitkä catwalk-käytävä. Tätä kokoonpano käyttikin tehokkaasti ja veti muun muassa useamman biisin keskellä yleisöä. Yksinkertainen, mutta tehokas ratkaisu, jolla luotiin lähtemättömiä muistijälkiä monen parin metrin päässä kurottaneen fanin mieleen.

Illan klassikkobiiseistä on vaikea nostaa esille yhtä toisen edelle, sen verran rautaista esitystä täyden tuvan yleisö sai todistaa. Mainittakoon kuitenkin, että jykevästi kummunut I Want It All, valomerellä säestetty Love of My Life, Taylorin ja Lambertin yhteislaulu Under Pressure, upeilla lasereilla kompattu Who Wants To Live Forever sekä encorena soinut klassikoiden klassikko We Will Rock You sähköistivät tilan vahvimmin.

Adam Lambert sopii uuden sukupolven rokkikukkona erinomaisesti Queenin reinkarnaatioon. Vertailua Lambertin ja Mercuryn välillä voidaan käydä loputtomiin, mutta kuten yhdysvaltalainen Lambert Helsingissäkin totesi, ei hän ole tullut viemään Mercuryn paikkaa vaan pitämään Queenin ja yleisön kanssa hauskaa.

Nämä biisit kuultiin:

Hammer to Fall
Stone Cold Crazy
Tie Your Mother Down
Another One Bites the Dust
Fat Bottomed Girls
Killer Queen
Don’t Stop Me Now
Bicycle Race
I’m in Love With My Car
Get Down, Make Love
I Want It All
Love of My Life
Somebody to Love
Crazy Little Thing Called Love
Under Pressure
A Kind of Magic
I Want to Break Free
Whataya Want From Me
You Take My Breath Away
Who Wants to Live Forever
Last Horizon
Guitar Solo
Radio Ga Ga
Bohemian Rhapsody

Encore:
We Will Rock You
We Are the Champions