Viipale Kuudetta aistia | 5.-7.7.2013 Kallio, Helsinki

Kuudes aisti -festivaali valtasi viikonloppuna toista kertaa Helsingin Kallion vanhoja tehdaskortteleita täyttäen ne räpillä, punkilla, popilla, metallilla ja elektronisella musiikilla. Soundin kirjeenvaihtaja piti muun muassa seuraavista esityksistä.

Demdike Stare

Sean Cantyn ja Miles Whittakerin muodostaman Demdike Staren alkemian raaka-aineet ovat syvän dubahtavat bassolinjat, suttuinen VHS-estetiikka sekä orientin mystiikkaa fetisoiva äänimaailma. Miesten taikapataan valmistuu erittäin uniikkia elektronista musiikkia. Hieno Kuudes aisti -keikka alkoi maltillisilla droneilla, sai lisäpotkua väljistä mutta tehokkaista rytmeistä ja kasvoi festivaalin kenties parhaaksi tunniksi.

Hopeajärvi

Hopeajärvi soitti perjantai-iltana tilassa, jota kuvaa paremmin sana ”huone” kuin sana ”keikkapaikka”. Tämän(kin) vuoksi halukkaita kuulijoita oli paljon enemmän kuin lattiapinta-ala antoi myöten. Ja onhan se myönnettävä: tällä haavaa Hopeajärvi taitaa olla maamme kiinnostavimpia rock-yhtyeitä. Sen yhteydessä on mainittu ainakin Kauko Röyhkä ja noiserock. Kivan popahtavia melodioitakaan ei vältellä.

Njena Redd Foxx

Pienoinen perjantaipettymys oli, kun vasemman laidan räpin kiinnostavimpiin hahmoihin kuuluva Zebra Katz perui esiintymisensä – kuulemma passiongelmien vuoksi. Katzin kanssa esiintyvä Njena Redd Foxx paikkasi kuitenkin aukon tyylillä. Katzin ja Foxxin upea Ima Read on minimalistista maksimaalisuutta parhaimmillaan.

EUROCRACK

”Supertuottaja” RPK on saavuttanut melkoisen ubikviteetin Suomi-räpin kentällä. Mieheltä tuntuu riittävän kultaisia kosketuksia ja muodikkaita 808-rytmejä projektille kuin projektille. Eurocrack toimii toki siksikin, että se muistuttaa siitä, minkä vuoksi Julma-Henrin flow on Suomi-räpin hienoimpia.

Kowton

Bristolilainen Kowton esitteli dj-setillään lauantaina, missä mennään bassoraskaan tanssimusiikin saralla vuonna. Tällä hetkellä kovia juttuja ovat: mikä nyt ikinä toimiikin.

 

(Kuva: Ilkka Vuorinen / Kuudes Aisti)