Kertooko kännykkämerkki musiikkimaun? Analyysissa Ruisrockin mobiilisovelluksen käyttäjät

Futurice on Suomessa, Englannissa ja Saksassa toimiva tietotekniikkayritys, joka teki viime kesänä Ruisrockille mobiilisovelluksen. Itse en Ruisrockissa käynyt, joten en sovelluksen käytettävyydestä osaa sanoa, mutta luulisi sen olevan aika peruskauraa: ohjelma, infoa festivaalialueesta, uusimmat uutiset. Eli ei sinällään mitenkään erityisen kiinnostava, sillä näistä on tullut aika pakollinen palvelu suurimmille festivaaleillemme.

Kiinnostavimmat tiedonjyvät saatiin vertailemalla Applen iOS-käyttöjärjestelmän ja Android-käyttäjien musiikkimieltymyksiä.

Kiinnostavan asiasta tekee statistiikka. Futurice keräsi festariviikonloppuna tietoa siitä, mitä ihmiset tekivät sovelluksella ja milloin. Kiinnostavimmat tiedonjyvät saatiin vertailemalla Applen iOS-käyttöjärjestelmän ja Android-käyttäjien musiikkimieltymyksiä.

Otanta kattaa sovelluksen käyttäjät, eli noin 20 prosenttia Ruisrockin viikonlopun yleisöstä.

Neljän kärki on molemmilla käyttöjärjestelmillä sama. Jäähyväiskiertuettaan kesän ja syksyn soittanut PMMP oli ykkönen. Ruotsin ahkerimmat suomenkävijät The Sounds kakkosena. Voimmeko adoptoida bändin kohta sudeettisuomalaisiksi? Minulle suurin yllätys oli Seattlen rap-komeetta Macklemore & Ryan Lewisin suosio kummankin käyttäjäjoukon parissa. Kolmoseksi meni. Ja nelosena HIM.

Lista on koostettu kummankin alustajan käyttäjien suosikeiksi merkkaamista artisteista. Loput top kympistä sisälsivät päällekkäisyyksiä, mutta eri järjestyksessä. Sijojen 5-10 erojen perusteella voisi väittää, että Ruisrockin yleisössä Android-käyttäjät ovat keskimäärin nuorempia kuin iOS-käyttäjät.

Viikonlopun käyttöjärjestelmäspesifeimmäksi artistiksi kiri Erykah Badu. Häntä fanittivat käytännössä vain iOS-käyttäjät, kun taas Android-puolelta löytyy sellaisina niminä, jotka eivät iOS-listalla näkyneet paljoakaan, raskaampaa tavaraa kuten Amorphis, CMX ja Stam1na.

Tämä toinen mittari saattaa antaa kuvan, että iOS-käyttäjät ovat indie-orientoituneempia ja asuvat kenties suuremmissa kaupungeissa ja niiden kahvilarikkaimmilla alueilla. Android-käyttäjien mieltymykset viittavat sushi-rajan taakse… Vahvasti karrikoiden.

Kaija Koo on mielenkiintoinen tapaus tällä listalla. Vahva iOS-orientoituminen viittaisi, että trendiväki on valmis tekemään Kaijasta seuraavan Loiria tai Koivuniemeä muistuttavan ilmiön, mutta seuraako Android-väki perässä? Tätä voimme jännittää ensi vuoden festivaaleja ja festivaalistatistiikka kiihkeästi odottaessamme.

Ei niin yllättäen löytötavaroihin ja ensiapuun liittyviä hakuja tehtiin ylivoimaisesti eniten aamuyöllä yhden ja kolmen välillä.

Lisätietoa: Futurice-blogi

Statistiikka-kuvat: Futurice
Ruisrock-kuva: Mari Herrala / Ruisrock