Teppo Vapaus: Suomirockin pelastajat

24.9.2013 15:25

Suomirokki oli ihan vitun jees siihen asti kun tuli Happoradio ja Uniklubi ja muita hirveitä”, Suomen Karvapääkuninkaat 1968 -yhtyeen Mikko Toiviainen totesi toukokuun Soundissa.

Vaikka Happiksen ja Klubin parhaat hitit ovat erinomaisia popsävellyksiä, Mikon heitto on ymmärrettävä. Mikä tekee suomirockin ja suomirock-bändin? Ainakin oivaltavat tai hauskat sanoitukset, ja karismaattiset kansanmiehet tai älyköt keulahahmoina. Nimeäpä uskottavia nuoremman polven seuraajia Juicelle, Dumarille, Kaukolle, Epuille, Popedalle, Sir Elwoodille – tai vaikkapa Martikaiselle, Putrolle ja Ylpölle, jotka ovat kaikki täyttäneet 40. Kuoleeko suomirock heidän mukanaan?

Kaipaamamme suuren yleisön edustajat istuvat kotisohvilla cheese ballsit poskissa haukkumassa Happoradiota ja valittamassa, että radiosta tulee vain paskaa

Ei kuole. Ei sovi unohtaa, että jo merkittävän taiteellisen kaanoninsa suomirockin historiaan luonut Olavi Uusivirta ehti vasta äskettäin kolmenkympin kerhoon. Samae Koskinen on viisi vuotta vanhempi ja Ville Ahonen vuoden nuorempi. Suomirockin inflaatio on todellista vain myyntilistoilla ja medioissa, ei sisällön tasolla. Kärjistän: YleX soittaa kokoomusräppiä ja elektronista poppia, Suomipop Arttu Wiskaria, NRJ autotunetettua teknoa ja Nova, Aalto ja Nostalgia vanhoja klassikkoja. Uusi suomirock poreilee formaattien ulkopuolella. Se ei ole mediaseksikästä eikä trendikästä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei se ole hyvää.

Otetaan elokuinen ilta Nosturin Alakerrassa. Ohjelman starttaa 18-vuotias Tiisu eli Henrik Illikainen, joka tykittää oudoilla lyriikoilla varustettua poppiaan ikäisekseen poikkeuksellisella itsevarmuudella. Toisena aktina Teppo Vapaus. 50-päinen jengi diggailee heilutellen hillitysti päitään. Sitten Juha Pekka Tapani Heikkisen Krebaamaan ja muut keikkahitit tarttuvat tanssijalkoihin. Illan päättää 2010-luvun suomirockin kuningas Risto, aivan sfääreissä.

Suomirockbändit elävät ja voivat hyvin. Kaipaamamme suuren yleisön edustajat istuvat kotisohvilla cheese ballsit poskissa haukkumassa Happoradiota ja valittamassa, että radiosta tulee vain paskaa. Herätys. Te olette suomirockin pelastajat. Töllö ulos ikkunasta ja keikoille!

TEPPO VAPAUS

(Kuva: Ville Malja)

Lisää luettavaa