500 KG LIHAA: Nuori mies

500 KG LIHAA
Nuori mies
Plastic Passion

Maritta Kuulan ja Kauko Röyhkän runo-bändi syntyi uudelleen osittain liveäänitetyn Sielu-albumin (2004) myötä. Nuori mies jatkaa ansiokasta runonlaulantaa ja palaa lähimmäksi Etkös ole ihmisparka -debyyttiä (1982).

Aaro Hellaakoski ja jo vanhastaan 500 kg Lihaa -yhtyeen lempirunoilijaksi erottunut Uuno Kailas ovat uutuuden päätähdet. Bändin pelkistetty ja parhaimmillaan hypnoottisen tehokas soitto kunnioittaa suurten runoilijoiden tekstejä.

Hellaakosken Hauen laulu saa Kimmo Laineen urkujen ja Röyhkän sävellyksen myötä osakseen levyn The Velvet Underground -henkisimmän tulkinnan. Kuulan ja Röyhkän yhdessä säveltämä Einari Vuorelan Kullanhuuhtoja sovittuu Ranskalaisten korkojen tapaan kevyen jatsiseksi Kuulan lauluosuuden yllättäessä epätyypillisyydellään. Kullervo Rainion kirjoittama nimiraita ja Kailaan Olin nuori antavat ymmärtää nuoruuden ja sen taakse jäämisen tuskaa koetun jo ennen aikamme yletöntä nuoruuden ihannointia.

Maritta Kuulalla on albumin pääsäveltäjänä mukana myös kaksi omaa tekstiä. Baarinpitäjän laulu ja lähes pelkän pianosäestyksen saanut Musta ruusu istuvat kokonaisuuteen täydellisesti. Jälkimmäisen laulun haudattu päähenkilö purkaa katkeruuttaan arkkunsa äärelle kokoontuneita kohtaan ja tekee kappaleesta upean albumin kirkkaimman runollis-melodisen helmen.