AKI RISSANEN: Amorandom

Arvio julkaistu Soundissa 3/2016.
Kirjoittanut: Arttu Seppänen.

Arvio

AKI RISSANEN
Amorandom
Edition

Suomalainen jazz voi tällä hetkellä erittäin hyvin. Monet viime vuosien kiinnostavimmista suomalaisista julkaisuista ovat tulleet nimenomaan jazzin saralta, kuten viime vuonna ilmestynyt Verneri Pohjolan Bullhorn tai Mikko Hassisen Teosto-palkittu Elektro GT (2014).

Aki Rissasen Amorandom on jälleen osoitus, että jazzin saralla Suomi kuuluu kansainväliseen kärkeen. Piirit tämän kärjen sisällä ovat myös hyvin pienet ja levyllä Aki Rissasen kanssa soittavat tutut nimet: rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen. Yhdessä kolmikko on soittanut myös Verneri Pohjola Quartetissa ja tyylitajuinen supertrio soittaakin vaivattomasti yhteen.

Amorandom on palkitsevaa kuunneltavaa, joka on riittävän contemporary harjaantuneille korville, mutta myös helposti lähestyttävä satunnaiselle sunnuntaijazzailijalle. Keskeinen teos on levyn avaava Pulsar, jossa riittäisi musiikkitieteilijälle tutkittavaa pitkäksikin aikaa. Kappaleen paikoin monotoninen, lyhyisiin sointukiertoihin perustuva pulssi tuntuu tulevan jostain muualta kuin jazzista – pikemminkin hypnoottisesta, modernista elektronisesta musiikista.

Lisää luettavaa