Sydänemojeja ja älykkyyttä – Aki Rissanen tuo luontevasti yhteen jazzin ja klassisen

Arvio julkaistu Soundissa 11/2017.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Aki Rissanen
Another North
Edition

Pianisti Keith Jarrettin Köln Concert ei koskaan puhutellut minua, mutta kvartetti Charlie Hadenin, Paul Motianin ja Dewey Redmanin kanssa oli upea. 70-luvulla Impulse!:lle tehdyt levyt huutavat juuri tähän kohtaan lehteä sydänemojia.

Pianisti Aki Rissasen Another Northissa on jotain samanlaista rehevyyttä ja älykkyyttä.

Myös klassinen musiikki on yhteistä kahdelle pianistille, mutta Jarrett piti sen yleensä aika tarkkaan erossa jazzin parissa työskennellessään ja enimmäkseen omilla, asialle omistetuilla levyillään. Opiskelunsa klassisella puolella aloittanut Rissanen taas pyrkii ja onnistuu tuomaan kaksi maailmaa luontevasti yhteen.

Another Northilla Rissanen soittaa erinomaisen raukean version Ligetin viidennestä etydistä Arc-en-ciel ja siteeraa ohimennen Philip Glassin The Photographerin ensimmäistä näytöstä Nature Of The Beastin alussa. Amerikkalainen minimalismi on muutenkin läsnä levyn ensi sekunneista lähtien, hypnoottisesti toistuvina ostinatoina.

Koko levy on enimmäkseen energinen, ajoittain jopa hektinen, mutta hyvällä tavalla. Tämä on yllättävää ja ilahduttavaa edellisen, varsin pastoraalisen ja rauhallisen levyn jälkeen.

Lisää luettavaa