Levyarvio: Aki Rissasen uusin on ainutlaatuinen instrumenttien hybridi – Divided Horizon on kunnianhimoinen mutta epätasainen

Arvio julkaistu Soundissa 11/2021.
Kirjoittanut: Juha Seitz.

Arvio

Aki Rissanen
Divided Horizon
Edition

Pianisti Aki Rissanen lienee tällä hetkellä yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista jazz-muusikoista. Kun brittiläinen levymerkki Edition Records julkaisi keväällä 2016 Aki Rissanen Trion Amorandom-esikoisalbumin, kehut kannustivat keikoille ulkomaille. Yhtyeen pitkäsoitot Another North (2017) sekä Art In Motion (2019) betonoivat suosion.

Divided Horizonilla Rissanen on vaihteeksi omillaan. Äänitteen musiikki alkoi muotoutua viime vuoden keväällä ja kesällä koronapandemian kurimuksessa. Mökillä Savossa taiteilija hakeutui vanhan pianon äärelle, mikä synnytti pelkistettyjä säveliä.

Aki Rissanen soittaa levyllä Omniwerk-nimistä kosketinsoitinta, jonka suunnittelivat cembalonrakentaja Jukka Ollikka sekä elektroniikkavisionääri Jonte Knif. Luuttu- ja jousisoittimen hybridiä voi luonnehtia ainutlaatuiseksi, sillä sitä on maailmassa vain yksi kappale.

Omniwerkin, pianon ja satunnaisen syntetisaattorin maustama Divided Horizon kasvaa osin epätasaiseksi, mutta kunnianhimoiseksi kokonaisuudeksi. Intiimien pohdiskelujen vastapainoksi annostellaan karkeloivia teoksia. Esimerkiksi tulkinta Bonfire Ballet on veikeydessään verraton.

Lisää luettavaa