ANGELIQUE KIDJO: Eve

ANGELIQUE KIDJO
Eve
Universal

Beniniläinen Angelique Kidjo on jo pitkään hurmannut afropopin ystäviä vauhdikkailla esiintymisillään ja levyillään. UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänäkin kunnostautunut vauhtidaami ammentaa Evellä runsauden sarven antimia, joten tarjolla on mojova annos laulua ja rytmin iloa. Levy on ennen kaikkea kunniaosoitus afrikkalaiselle naiselle.

Even sävellykset ovat syntyneet beniniläisen perinnemusiikin innoituksesta ja niihin on lisätty aineksia kongolaisesta rumbasta, reggaesta ja funkysta. Kidjo laulaa äidinkielellään (fon) ja vakuuttaa monipuolisuudellaan. Kertosäkeissä on myös ainesta yleisölaulattamiseen – jollaista Kidjo tapaa harrastaa konserteissaan aina jopa yltäkylläisyyteen asti. Levyn iloisiin afrokekkereihin osallistuvat afrikkalaismuusikoiden lisäksi muiden muassa Kronos Quartet, kosketinsoittaja Bernie Worrell, jazzbasisti Christian McBride sekä yhdellä raidalla pianon ääreen istahtava Dr.John, joten  yhteisöllisyys ja me-henki hehkuu vahvana kautta levyn.

Energisen Kidjon lisäksi ääneen pääsevät myös upeaääniset afrikkalaiset naislauluryhmät, joten vauhtia ja vipinää riittää. Toki rauhallisemmillakin hetkillä on sijansa jolloin laulu nousee korkeuksiin vaikkapa vain pelkällä kitaran säestyksellä.